Vágólapra másolva!
Munkácson a világranglista második, háromszoros olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk és a rangsorban ötödik, elsőszámú sakkozónk, Lékó Péter 12 játszmás rapid párosmérkőzése 6-6-os döntetlennel zárult. Nagymesterünk a befejező játéknapon mindkét világossal vívott partiját megnyerte, és ezzel kiegyenlítette kétpontos hátrányát. A párharc főszervezője, Jozef Resch, a dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) elnökének kérésére a két nagymester villámpartikban döntötte el, hogy ki kapja a győztesnek felajánlott kupát. Az első parti remi lett, a másodikban Ivancsuk sötéttel nyert. Resch úr bejelentette, hogy jövőre a két világklasszis visszavágó mérkőzést játszik.

Kétpontos hátránnyal kezdte Lékó Péter az utolsó játéknapot, de remekül harcolva kiegyenlítette hátrányát. A kilencedik játszmában végre megtörte Vaszilij Ivancsuk ellenállását. Negyedszer láttuk a Maróczy-változatot, és Péter végre megtalálta a jó megoldást, ami lélektanilag is fontos volt. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Ivancsuk bevallotta, hogy elfáradt a harmadik játéknapra. A vereség után spanyol partit láttunk, amelyben Péter gond nélkül remizett.

A 11. játszmában Ivancsuk nyitást váltott, az Aljechin védelemre szavazott, de ezt vesztére tette. Hiába volt Péternek jelentős időhátránya, kihasználta ellenfele egyetlen megingását, és egyenlítését nagy taps köszöntötte. Az utolsó partiban mindketten óvatosak voltak.

Hivatalosan 6-6 lett a végeredmény, ezt jelentette be a főszervező, Jozef Resch. Kérésének a nagymesterek eleget tettek, villámpartikkal döntötték el, hogy ki kapja a győztesnek járó kupát. Ivancsuk rendkívül elszántan ült sakkasztalhoz, és bár világossal csak remizett. A szicíliai védelem Najdorf-változatában azonban Péter felcserélt egy lépést, hátrányba került, és az ukrán olimpiai bajnok győzelmet aratott.

Forrás: [origo]

A harmadik játéknap eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2755) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) 1 - 0 (Szicíliai védelem,
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - Lékó Péter (magyar, 2755) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)
Lékó Péter (magyar, 2755) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) 1 - 0 (Aljechin védelem, 80)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - LékóPéter (magyar, 2755) (Spanyol megnyitás, 33)

Forrás: [origo]