Vágólapra másolva!
Bilbaóban a kínai Bu Xiangzhi elsőségével fejeződött be a vaksakk Világkupa. Az utolsó játéknapon Polgár Judit elleni párharca két küzdelmes játszma után 1-1-re végződött. A kínai sakkozó nyerte az első partit, s ezzel bebiztosította tornagyőzelmét. Nagymesternőnk visszavágott a viadalon a negyedik helyen végzett. Kettős győzelemmel zárta szereplését az ukrán Szergej Karjakin és második lett. A norvég Magnus Carlsen az exvilágbajnok Veszelin Topalovot világossal feladásra kényszerítette, majd sötéttel remizett a meglepetésre csak ötödik bolgár sakkozóval.

A bilbaói vaksakk viadal utolsó játéknapja sem volt mentes elnézésektől, váratlan fordulatoktól. Az éllovas kínai Bu Xiangzhi és Polgár Judit párharcát is kihagyott esélyek, elmulasztott lehetőségek jellemezték, két küzdelmes partijuk egy-egy nyerést hozott. Judit az első játszmában királyindiai védelmet játszott, igen bonyolult középjáték alakult ki, ahol világos esélyei kedvezőbbek voltak. A gondolkodási idejük egyre fogyott, és a taktikai adok-kapok végén a kínai nagymester gyalogelőnyt szerzett, amelyet bástyavégjátékban érvényesített. A nyerés számára egyúttal a tornagyőzelmet is jelentette.

A visszavágón szicíliai védelmű összecsapást láttunk, és Judit kedvezőbb állást ért el. Nagymesternőnk azonban elnézett egy taktikai csapást, és Bu két tisztet kaphatott volna a bástyáért. Mattot próbált adni, de a fenyegetés elől világos király ellépett, és bástyaáldozattal Judit mattolta be a tornagyőztest.

Bu Xiangzhi a rekordok sorában 1999-ben volt a sakktörténelem legfiatalabb nagymester,13 évesen, tíz hónaposan és 13 naposan teljesítette a követelményeket. A csúcstartó még mindig az ukrán Szergej Karjakin, aki 12 évesen és 7 hónaposan érte el a nagymesteri címet. Polgár Judit 1991-ben 15 évesen, 4 hónaposan és 28 naposan döntötte meg Robert Fischer rekordját, amely 15 év, 6 hónap és 1 nap volt. A rangsorban harmadik Magnus Carlsen, 2004-ben lett nagymester, 13 éves, 3 hónaos és 27 napos volt. A második helytől az indiai Primarjan Negi fosztotta meg, Anand honfitársa tavaly 13 évesen, 3 hónaposan és 22 naposan érte el a címet.

A két ifjú titán, Magnus Calsen és Szergej Karjakin csatázott a második helyért. A 17 éves ukrán sakkozónak volt könnyebb ellenfele, a sereghajtó Pentala Harikrishna ellen begyűjtötte a kettős győzelmet. A 16 éves norvég nagymester az ár exvilágbajnokra, Veszelin Topalovra mért vereséget, végül harmadik lett, míg hatalmas meglepetésre az elnézéseivel csúcstartó bolgár sakkozó csak ötödik lett.

A rendezők sok hibát követtek el, rosszak voltak a súgóik. Vakpartikat nem szabad 10 másodperces bónuszidővel játszani, szinte reménytelen helyzetbe hozza az időzavarba került sakkozót, de mindkettőjüket a játszma befejező szakaszában. Indokolatlan volt a furcsa pontozás, hiszen kevés jó parti született, sokszor a győztes fél keveset tett a nyerésért, csak éppen leütötte az elnézett tisztet, bástyát, vezért. Monacóban, az Amber-versenyen már jól bevált a 20 másodperces jutalomidő, a módszer, hogy mindkét játékos saját notebookjának a képernyőjén látható üres sakktábláján az egér segítségével húzza meg a lépést. Alighanem zavaró lehetett a Világkupán, hogy itt egymással szemben ültek a nagymesterek, előttük a billentyűzet és az üres sakktábla.

Az utolsó játéknap eredményei:
9. forduló:
Bu Xiangzhi kínai, 2692) - Polgár Judit (magyar, 2708) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 67)
Szergej Karjakin (ukrán, 2694) - Pentala Harikrishna (indiai, 2668) 1 - 0 (Francia védelem, 49)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Veszelin Topalov (bolgár, 2769) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 37)

10. forduló:
Polgár Judit (magyar, 2708) - Bu Xiangzhi (kínai, 2692) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)
Pentala Harikrishna (indiai, 2668) - Szergej Karjakin (ukrán. 2694) 0 - 1 (Vezércsel, 38)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Vezérindiai védelem, 51)

A verseny végeredménye:
1.Bu Xiangzhi 21 pont
2. Szergej Karjakin 17
3. Magnus Carlsen 16
4. Polgár Judit 12
5. Veszelin Topalov 9
6. Pentala Harikrishna 6

A hagyományos pontozás szerinti végeredmény:
1. Bu Xiangzhi 7,5 pont
2-3.Magnus Carlsen és Szergej Karjakin 6
4. Polgár Judit 4,5
5. Veszelin Topalov 3,5
6. Pentala Harikrishna 2,5