Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a vaksakk Világkupa negyedik játéknapján az éllovas Bu Xiangzhi kettős győzelmet aratott az indiai Pentala Harikrisna ellen. Előnyét hat pontra növelte, Polgár Judittal vívja a befejező két partiját. Nagymesternőnk a norvég Magnus Carlsennel az első játszmában örökös sakkal remizett, a másodikban a 16 éves titán lendületes támadásának lett áldozata. A bolgár Veszelin Topalov 1-1-re végzett az ukrán Szergej Karjakinnal, az első összecsapásuk során valami technikai malőr történt, bírói döntésre vár a parti.

A baszk városban veretlenül, nagy fölénnyel vezet a kínai Bu Xiangzhi. Megnyerte negyedik meccsét is, ráadásul kettős győzelmet aratott az indiai Pentala Harikrishna ellen. Az első partiban gondjai voltak a kínai nagymesternek, de gyorsan "kisegítette" őt Harikrishna, kecsegtető állásban elnézte vezérét. Bu-nak mindig van ideje, jó tempóban húz, és egyetlen a mezőnyben, akinek eredményességét nem rontotta le durva elnézés.

A visszavágón fokozatosan került előnybe, anyagi előnyének érvényesítésében némileg bizonytalankodott, de Harikrishna negyven lépésen keresztül kapkodott.

Polgár Judit a norvég Magnus Carlsennel tavaly már a villám-világbajnokságon összecsapott, és az ifjú titán világossal nyert. A bieli nagymesterversenyen remi lett a játszmájuk. Bilbaóban nagymesternőnknek volt kezdési joga az első partiban, a spanyol megnyitású küzdelem örökös sakkal lett remi.

A 16 éves trónkövetelő az angol megnyitást választotta, gyalogot áldozott kezdeményezésért, majd felszakította Judit királyállását. A támadást Magnus hibátlanul vezette, és értékes győzelmet aratott, egyedüli másodikként várhatja Veszelin Topalov elleni párharcát.

Érthetetlen befejezést láttunk a Topalov-Karjakin meccs első játszmájában, bírói döntésre vár a parti, bár egyelőre a hivatalos honlap szert az ukrán sakkozó a 22. lépés után győzött. A bolgár exvilágbajnokot alaposan "felpaprikázta" az eset, és elnézés nélkül, jó játékkal visszavágott.

A negyedik játéknap eredményei:
7. forduló:
Polgár Judit (magyar, 2708) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Spanyol megnyitás, 26)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694) 0 - 1 (Spanyol megnyitás,
Pentala Harikrishna (indiai, 2668) - Bu Xiangzhi (kínai, 2692) 0 - 1 (Szláv védelem, 42)

8. forduló:
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Polgár Judit (magyar, 2708) 1 - 0 (Angol megnyitás, 27)
Szergej Karjakin (ukrán, 2694) - Veszelin Topalov (bolgár, 2769) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 31)
Bu Xiangzhi (kínai, 2692) - Pentala Harikrishna (indiai, 2668) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 70)

A verseny állása:
1.Bu Xiangzhi 18 pont
2. Magnus Carlsen 12
3. Szergej Karjakin 11
4. Polgár Judit 9
5. Veszelin Topalov 8
6. Pentala Harikrishna 6

A hagyományos pontozás szerinti állás:
1.Bu Xiangzhi 6,5 pont
2. Magnus Carlsen 4,5
3. Szergej Karjakin 4
4. Polgár Judit 3,5
5. Veszelin Topalov 3
6. Pentala Harikrishna 2,5

Az utolsó játéknap párosítása:
9. forduló:
Bu Xiangzhi - Polgár Judit
Szergej Karjakin - Pentala Harikrishna
Magnus Carlsen - Veszelin Topalov

10. forduló:
Polgár Judit - Bu Xiangzhi
Pentala Harikrishna - Szergej Karjakin
Veszelin Topalov - Magnus Carlsen