Vágólapra másolva!
Pénteken a női kardozók egyéni versenyének selejtezőjével megkezdődik Szentpéterváron a vívók idei világbajnoksága, amely ezúttal az olimpiai kvalifikációról is szól.

Noha az orosz nagyvárosban közvetlenül nem lehet pekingi kvótához jutni, az eddigi szereplés alapján egyeseknek akár biztossá is válhat a kínai részvétele, mások számára ugyanakkor az esélyek megőrzése lesz a tét.

A legkiegyensúlyozottabb helyzetben a párbajtőrözők vannak, ezt jelzi Kulcsár Győző szövetségi kapitány várakozása, mely szerint jó volna a férfi és női vonalon, egyéniben és csapatban is érmet szerezni.

Az olimpiához legközelebb ugyanakkor a női tőrözők állnak, akik Bernát Zoltán szakvezető szerint a négy közé jutással már biztos pekingi résztvevőkké válnának. Férfi tőrben az elmúlt évekhez hasonlóan tisztes helytállás a elvárás, ami csapatszinten a 9-12. hely valamelyikének kiharcolását jelenti.

Nébald György, a kardozók kapitánya úgy véli, versenyzői nagyon nehéz helyzetben vannak. A vb-t felvezető hazai sajtótájékoztatón utalt arra: a női és a férfi csapatnak is az első négy közé kellene kerülnie ahhoz, hogy reális esélye maradjon a kvótaszerzésre, ehhez azonban előbbinek az amerikai, utóbbinak pedig az orosz együttesen kellene túljutnia a nyolc között, ami nagyon nehéz feladatnak tűnik.

Ráadásul még mindig hiányzik a csapatból a tavasszal keresztszalag-szakadást szenvedett Csaba Edina, utóbb kivált a keretből az Egyesült Államokban tanuló Varga Dóra, illetve betegség miatt kikerült az utazó keretből Lengyel Balázs. A magyarok számára jól, egyben felemásan sikerült a tavalyi, torinói világbajnokság.

Egyéniben a párbajtőröző Nagy Tímea győzött, Szász Emese harmadik lett, a kardozó Nemcsik Zsolt ezüstérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida pedig - Szászhoz hasonlóan - a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A csapatversenyekben ugyanakkor nem kerültek az első három közé a magyarok.

Nagy diadala kiemelkedő sikernek számított, azt megelőzően ugyanis legutóbb 1992-ben nyert magyar versenyző egyéniben, akkor is női párbajtőröző, mégpedig Horváth Mariann révén. A vb-k 1937-től íródó történetében férfi kardban Nébald György (1990), férfi párbajtőrben Pap Jenő (1982), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben Fülöp Mihály (1957) az utolsó magyar győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot.

Csapatban a női párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem, 2002-ből. A férfi párbajtőrözők 2001-ben, a férfi kardozók 1998-ban, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek utoljára. Női kardban még nem született magyar diadal.

Az olimpiai kvalifikációs időszak április 1-jén kezdődött és 2008. március 31-ig tart. Ez idő alatt lehet pontokat gyűjteni a kijelölt versenyeken, így a legjobban jövedelmező világbajnokságon is. Pekingben tíz számot rendeznek meg, a hat egyéni viadal mellett férfi párbajtőrben és kardban, valamint női tőrben és kardban csapatküzdelem is lesz.

Forrás: [origo]

Mohamed Aida (balra) és Knapek Edina nagy lépést tehet a pekingi részvétel felé

Ez utóbbiakban a csapatkvalifikáció kerül előtérbe, ha ugyanis ez megvan, egyéniben is indulhat automatikusan három vívó az adott országból. Női párbajtőrben és férfi tőrben nem lesz csapatverseny, ezekben egyénileg lehet kvótához jutni a világranglistáról úgy, hogy egy nemzetből maximum két versenyző kerülhet be az ötkarikás mezőnybe.

A szentpétervári vb-re utazó magyar csapat:
női tőr: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Újlaky Virginie
férfi tőr: Mazza Lorenzo, Szabados Gábor, Berjozkin Anton, Bíró Péter
női párbajtőr: Szász Emese, Nagy Tímea, Hormay Adrien, Mincza-Nébald Ildikó
férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián
kard: Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Pető Réka, Benkó Réka
férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Szilágyi Áron

A program:
szeptember 28., péntek:
női kard egyéni selejtező

szeptember 29., szombat:
férfi tőr egyéni, selejtező, női kard egyéni 64-es tábla

szeptember 30., vasárnap:
női párbajtőr egyéni selejtező, férfi tőr egyéni 64-es tábla

október 1., hétfő:
férfi kard egyéni selejtező, női párbajtőr egyéni, 64-es tábla

október 2., kedd:
férfi párbajtőr egyéni, selejtező, férfi kard egyéni, 64-es tábla

október 3., szerda:
női tőr egyéni, selejtező, férfi párbajtőr egyéni, 64-es tábla

október 4., csütörtök:
női tőr egyéni, 64-es tábla

október 5., péntek:
férfi tőr csapat, női kard csapat

október 6., szombat:
női párbajtőr csapat, férfi kard csapat

október 7., vasárnap:
férfi párbajtőr csapat, női tőr csapat

A világranglistán elfoglalt helyezések alapján az egyéni versenyek selejtezőjében kiemeltként nem kell majd pástra lépnie Szásznak, Nagy Tímeának, Hormaynak, Boczkónak, Imrének, Mohamednek, Knapeknek, Varga Gabriellának, Nagy Orsolyának és Nemcsik Zsoltnak.