Vágólapra másolva!
A vasárnap befejeződött oszakai világbajnoksággal még egyáltalán nem ért véget az atlétikai szezon, pénteken Zürichben folytatódik a Golden League-sorozat. Három állomás után Michelle Perry (100 m gát), Sanya Richards (400 m) és Jelena Iszinbajeva (rúdugrás) van versenyben az egymillió dolláros fődíjért.

A zürichi Weltklassén az oszakai egyéni világbajnokok közül a férfiaknál az amerikai Tyson Gay (100 m), Bernard Lagat (3000 m) és Brad Walker (rúdugrás), a portugál Nelson Evora (hármasugrás) és a finn Tero Pitkämäki (gerelyhajítás), a nőknél a brit Christine Ohuruogu (400 m), a kenyai Janeth Jepkosgei (800 m), a bahreini Maryam Jamal (1500 m), az amerikai Michelle Perry (100 m gát), a horvát Blanka Vlasic (magasugrás) és az orosz Jelena Iszinbajeva (rúdugrás) is indul. Férfi 200 méteren pedig csak azért nem áll rajthoz a regnáló világbajnok, mert Gay számára a 100 méter mellett ez már sok lenne... Az Oszakában 1500 és 5000 méteren is győztes Lagat az "arany középutat", a 3000 métert választotta.

A sok csillag között most is "természetesen" Tyson Gay a legnagyobb, aki a világbajnokságon három aranyérmet gyűjtött be: "Fogalmam sincs, hogy a vb után Amerikában mennyire emelkedett a népszerűségem, mert nálunk igazából csak az olimpiai bajnoki aranyéremnek van értéke. Ám a barátaimtól tudom, hogy rengeteget szerepeltem az újságokban. Mostanában mindenki azt kérdezi, mikor leszek világcsúcstartó is, de ezt nem lehet előre megmondani. Mindenesetre nem csak 100-on, 200-on is képesnek érzem magam a rekorddöntésre, azzal együtt, hogy a 200-as világcsúcs nagyon erős. De ide kapcsolódva elárulom, hogy számomra az aranyérmek fontosabbak a rekordoknál" - fogalmazott a Weltklasse sajtótájékoztatóján Tyson Gay.

A Golden League-sorozat egymillió dolláros fődíjáért három állomás - Oslo, Párizs, Róma - után már csak három női versenyző, Perry és Iszinbajeva mellett még az amerikai Sanya Richards (400 m) van versenyben. Érdekesség, hogy Richards hazája válogatóján negyedik lett, így Oszakában csak a 4x400-as váltóban indulhatott. Itt ő volt a befutó, s bár a végén az egyéniben bronzérmes jamaicai Novlene Williams vészesen megközelítette, így is behozta elsőnek az amerikai váltót. S mivel a világbajnok Ohuruogu mellett Williams is indul Zürichben, könnyen lehet, hogy Richards elvérzik a jackpotért folyó küzdelemben.

Világbajok létére Perry sem mehet biztosra 100 gáton, újra meccselnie kell az oszakai ezüst- és bronzérmessel, azaz a kanadai Perdita Feliciennel és a jamaicai Delloreen Ennis-Londonnal. S a döntőből további ketten, az Európa-bajnok svéd Susanna Kallur és az amerikai Lolo Jones is felsorakoznak a rajtvonalnál. Rúdugrásban Iszinbajevának szintén ott lesznek az oszakai ellenfelei - a cseh Katerina Badurova, az orosz Szvetlana Feofanova és a lengyel Monika Pyrek -, ám ez a világcsúcstartót minden bizonnyal kevésbé zavarja.

Nagy érdeklődés övezi Blanka Vlasic szereplését is, hiszen a horvát magasugrónő a vb-n már győztesként a világcsúcsot jelentő 210 cm-re tetette a lécet, s meglehet, hogy pénteken is eljut eddig az elmúlt évben teljesen újjáépített Letzigrund-stadionban.