Vágólapra másolva!
Hazaérkezett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon négy bronzérmet - és ezzel pekingi kvótát - szerzett cselgáncsválogatott, a riói hősök köszöntésén megjelent Vizer László Máriusz, a nemzetközi szövetség (IJF) újonnan megválasztott elnöke is.

"Az 1992-es olimpia után senki sem hitte, hogy lesznek még komoly magyar eredmények, de most megmutattuk a világnak. Mészáros Anett és Baczkó Bernadett a magyar dzsúdósport első női vb-érmeit vehette át, mellettük Ungvári Miklós és Hadfi Dániel is alaposan feltöltődhetett önbizalommal, hogy már a nyári játékok előtt egy évvel biztosította a helyét Kínában. Athénba csak ketten utazhattak 2004-ben, a mostani négyeshez pedig remélhetőleg még csatlakozik 2-3 versenyzőnk" - jelentette ki a budapesti sajtótájékoztatón Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.

A 2013-ig IJF-vezetőnek kinevezett Vizer László Máriusz hozzátette: 2009-től évente lesz felnőtt és junior vb, továbbá életre hívnak egy évi 8 állomásból - Párizs, Moszkva, Tokió, Las Vegas, Rio de Janeiro, Dubaj, Hamburg, Melbourne - álló új sorozatot is, melynek díjazása viadalonként 100 ezer dollár lesz.

Az idény végén pedig egy masters-gálára is sor kerül, súlycsoportonként a legjobb nyolc részvételével. A jelenlegi tévés jogokról kifejtette, azok 2009-es lejártáig az interneten látható közvetítés az eseményekről, utána pedig új marketingstratégia lép életbe.


"Korábbi dzsúdóedzőként életem álma valósult meg az IJF vezetői posztjával, ugyanakkor nem vágyom tagságra a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, ott az afrikai elnök képviseli a sportágat. Központként megtartom az európai főhadiszállásként bevált budapesti irodámat. Ami a riói választást illeti, két éve 15 szavazattal maradtam alul a versengésben, most viszont azért mondott le előzőleg a dél-koreai Park, mert tudta, hogy meglenne a kétharmados többségem. Főként emiatt adtam el a soproni futballklubot, amely árnyék a karrieremben, sok pénzt fektettem bele, de nem jött be" - nyilatkozta a román-osztrák állampolgárságú sportdiplomata, aki Nagyváradon cselgáncs-, Szalontán pedig labdarúgó-iskolát is üzemeltet.

Forrás: [origo]

Mészáros Anett, Ungvári Miklós, Hadfi Dániel és Baczkó Bernadett

Kovács Antal olimpiai bajnok a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a maga részéről legalább hét emberre számít az olimpián, akikben két érem "lehet benne."

A brazíliai bronzérmesek közül Ungvári Miklós (66 kg) elsősorban a térde miatt aggódott a vb után: "Mindjárt indulok Hidas doktorhoz a Sportkórházba, mivel a vigaszágon a görög úgy ráesett a bal térdemre, hogy utána csak a szívem vitt előre. A bronzmeccs előtt edzőm, Nagysolymosi Sándor azt mondta, ha nem fontos, ne álljak ki, de akkor már hajtott a virtus."


Hadfi Dániel (100) arról beszélt, hogy az ő nyitónapi sikere sokat lendített a többieken: "Nem könnyű feladat utat törni, de örülök, hogy sikerült, és a többiek felszabadultabban küzdhettek."

Baczkó Bernadett (57) hangulatát a betegség sem törte le: "Oda és vissza is csúnyán megfáztam a repülőn, szerencsére Rióban 32 fok volt, ami nagyon jól jött. Furcsa volt reggel 10-től este 11-ig versenyezni, de a tévéközvetítés miatt így alakult. A főágon engem legyőző spanyol Fernandez már 1992-ben ott volt az olimpián, amikor én még el se kezdtem dzsúdózni, és a 15 év rutint nehéz ellensúlyozni."

Mészáros Anetten (70) is látszottak még az átállás tünetei: "Fáradt vagyok, hosszú volt az út, de nagyon feldob az, hogy kinn lehetek Pekingben. A vb-n csak aznap néztem meg a sorsolásomat, nem számolgattam, csak mindig a következő meccsre összpontosítottam."

Az olimpiai kvalifikáció - a vb-n lemaradtak számára - a Világkupa-sorozattal folytatódik, melynek következő állomása hétvégén a férfiaknak Birmingham, a nőknek pedig Tallinn lesz.