Vágólapra másolva!
Pakson három eldőlt játszmával kezdődött meg az V. Marx György-emlékverseny. A hat résztvevős, kétfordulós viadal első fordulójában a paksiak junior világbajnoka, Ács Péter egy pillanatnyi esélyt sem adva nyert a tavalyi torna győztese, az indiai Pentala Harikrishna ellen. Két olimpikonunk, Balogh Csaba és Berkes Ferenc összecsapásában is világos volt eredményes. A 76 éves Viktor Korcsnoj sötéttel elért győzelemmel kezdte meg szereplését, a 13 éves kínai Hou Yifan bástyavégjátékban kapott leckét.

A tavalyi viadalt az indiai Pentala Harikrishna veretlenül nyerte meg, Ács Péter nyeretlen maradt. Ezúttal a 2002-es bledi sakkolimpián ezüstérmes válogatottunk egyik legjobbja remek játékkal kényszerítette feladásra ellenfelét.

A Nimzoindia védelmű játszmában az indiai sakkozó korai gyalogáldozatot hozott, de igazi ellenértéket nem kapott cserébe. Nagymesterünk a legjobb pillanatban visszaadta előnyét, de kedvező cserékkel döntő előnybe került. Bástyája betört sötét hetedik sorára, a gyengeségek megpecsételték Harikrishna sorsát.

A toran doyenje, a 76 éves Viktor Korcsnoj okozott némi izgalmat a szervezőknek, mert lekéste szombaton reggel a repülőgépét, s későbbi járattal érkezett meg Budapestre. A verseny első fordulója számára csak könnyű bemelegítés volt. A veterán nagymester a kedvenc nyílt spanyolban gond nélkül játszotta túl a 13 éves Hou Yifant, aki hibás taktikával ült asztalhoz, végjátékot Viktor ellen rutintalanul nem szabad játszani.

Forrás: [origo]

Viktor Korcsnoj erőlködés nélkül nyert kínai ellenfele ellen

Érdeklődéssel vártuk a torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyezést elért válogatottunk két kulcsembere, Balogh Csaba és Berkes Ferenc összecsapását. Világossal Balogh a spanyol cserevarit igen eredményesen játssza, ezt próbálta kikerülni Berkes 3...Hf6-tal. Kiegyenlített állásban Berkes óvatlan bástyalépést tett, Balogh bástyája a hetedik soron maradhatott, és ez eldöntötte a pont sorsát.

Az első forduló eredményei:
Hou Yifan (kínai, 2523) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 45)
Ács Péter (magyar, 2530) - Pentala Harikrishna (indiai, 2664) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 45)
Balogh Csaba (magyar, 2568) - Berkes Ferenc (magyar, 257) (Spanyol megnyitás, 31)