Vágólapra másolva!
A foroszi szuperverseny kilencedik fordulójában a két éllovas ukrán nagymester remizett. Szergej Karjakin esélyes állást rontott el az indiai Krishnan Sasikiran ellen. Időzavarban mindketten sokat hibáztak, Karjakin megmenekült a vereségtől. Vaszilij Ivancsuk 136 lépésben osztozott meg a ponton a kubai Perez Lenier Dominguezzel. Az ukrán duó előnye fél pontra csökkent a spanyol Alekszej Shirovval szemben, aki az erőszakoskodó orosz Dmitrij Jakovenko ellen nyert. Az orosz Peter Szvidler kilencedszer is remizett. A tizedik játéknapon Shirov-Ivancsuk rangadó lesz.

Folytatódott a legfiatalabb és a legidősebb versenyfutása az ukrán üdülőhelyen zajló 18-as kategóriájú tornán. Nagy esélyt szalasztott el a 17 éves Szergej Karjakin, aki szépen túljátszotta az indiai Krishnan Saskirant. A minőségelőny érvényesítésébe azonban hiba csúszott, világos lendült ellentámadásba. Karjakin királya végveszélybe került, de Fortuna vigyázott az ifjú titánra, és remi született a kölcsönös időzavar miatt fordulatos, sorozatos elnézésekkel tarkított csatában.

Mindent elkövetett Vaszilij Ivancsuk, hogy előnyt szerezzen a hajrára. Gyengélkedett a nyitásban, aztán leáldozta vezérét. Pokoli küzdelem kezdődött, ahol a idő is döntő tényező volt. Kilencven lépésen keresztül kapkodtak, néha csak másodperceik voltak. A kubai Perez Lenier Dominguez vezére végül örökös sakkot tartott, 136 lépésig tartott az összecsapás.

Fontos győzelmet ért el a spanyol Alekszej Shirov. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában nyert a fölöslegesen túlzott kockázatokat vállaló Dmitrj Jakovenko ellen. 26 lépésig megismételték a 2005-ös dortmundi tornán látott Topalov-Lékó partit, amelyet végül megnyert a bolgár sakkozó. Dinamikus egyensúly volt a táblán, de az orosz nagymester fejjel ment a falnak.

Kilencedszer remizett az orosz Peter Szvidler, kedvenc Grünfeld védelme csak az újabb pontosztozkodáshoz volt elegendő. Tisztet áldozott az orosz Szergej Rublevszkij, de csak remire futotta az ukrán Pavel Eljanov ellen. Kerülte a bonyodalmakat, gyorsan békét kötött a román Liviu-Dieter Nisipeanu és a holland Loek van Wely.

A 9. forduló eredményei:
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Dominguez (kubai, 2678) döntetlen (Szicíliai védelem, 136)
Jakovenko (orosz, 2708) - Shirov (spanyol, 2699) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 53)
Oniscsuk (amerikai, 2663) - Szvidler (orosz, 2736) döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Sasikiran (indiai, 2690) - Karjakin (ukrán, 2686) döntetlen (Vezércsel, 93)
Nisipeanu (román, 2693) - Van Wely (holland, 2674) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Eljanov (ukrán, 2686) - Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szláv védelem, 44)

A verseny állása:
1.Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk 6 pont
3. Alekszej Shirov 5,5
4 -7. Alekszander Oniscsuk, Loek van Wely, Perez Lenier Dominguez és Peter Szvidler 4,5
8-9. Dmitrij Jakovenko és Szergej Rublevszkij 4
10-12. Liviu-Dieter Nisipeanu, Krishnan Sasikiran és Pavel Eljanov 3,5

A 10. forduló párosítása:
Dominguez - Eljanov
Shirov - Ivancsuk
Szvidler - Jakovenko
Karjakin - Oniscsuk
Nisipeanu - Sasiiran
Van Wely - Rublevszkij