Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Foroszban a Aeroszvit 2007 szuperverseny nyolcadik fordulójában az éllovas 17 éves Szergej Karjakin világossal 18 lépésben remizett Liviu-Dieter Nisipeanuval. Az ukrán nagymester óvatos volt, román ellenfelének váratlan minőségáldozata után nem kockáztatott. Győzött honfitársa, Vaszilij Ivancsuk és befogta őt. A két urán olimpiai bajnok egy ponttal előzi meg a harmadik helyen álló spanyol Alekszej Shirovot. Harmadik nyerését könyvelhette el a holland Loek van Wely, míg az orosz Peter Szvidler folytatta remisorozatát.

Három fordulóval a befejezés előtt holtversenyben vezet az ukrán olimpiai bajnok válogatott legfiatalabb és legidősebb nagymestere, Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk. A 17 éves Karjakin világossal gyorsan remizett, miután a román Liviu-Dieter Nisipeanu remek minőségáldozattal lepte őt meg. A 38 esztendős Ivancsuk pályafutását fantasztikus sikerek kísérik.

A tavalyi foroszi tornán az orosz Szergej Rublevszkij fél ponttal megelőzte őt az első helyért vívott versengésben. Ivancsuk most sötéttel vett elégtételt. Rublevszkij a szicíliai védelemben Fischer kedvenc változatát játszotta meg, és támadóan lépett fel. A gyors világos akció azonban kifulladt, a különböző oldalra történt sáncolás mellett sötét ellenakciója következett, és a bonyodalmak vezérvégjátékra egyszerűsödtek. Ivancsuk kölcsönös kapkodásban elmenekült a sakkok elől, és szabadgyalogja előtt megnyílt az átváltozás lehetősége, Rublevszkij kapitulált.

Nyolcadszor is remizett a mezőny legmagasabb értékszámú sakkozója, Peter Szvidler. Az orosz nagymester ezúttal küzdött, de a spanyol megnyitás Breyer-változatában hátrányba került Krishnan Sasikirannal szemben. Az indiai játékos hibázott, majd Szvidler hagyta kihasználatlanul nyerőesélyét, a vezérvégjátékban gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. Rontott a spanyol Alekszej Shirov is, aki gyalogot nyert az amerikai Alekszander Oniscsuk ellen, de rossz tervére sötét ellenjátékhoz jutott.

Adós marad a jó játékkal Dmitrij Jakovenko. Az orosz nagymester a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a hosszas elméleti folytatásban védekezésre kényszerült. A különböző szín futók közül a kubai Perez Lenier Domiguezé volt az aktívabb, és gyalogáldozattal kezdeményezett. Az érdekes parti végül pontosztozkodással zárult. A holland Loek van Wely minőségáldozattal tudta előnyét érvényesíteni az ukrán Pavel Eljanovval szemben, aki a kapkodásban nem használta ki taktikai esélyét.

A 8. forduló eredményei:
Dominguez (orosz, 2678) - Jakovenko (orosz, 2708) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)
Shirov (spanyol, 2699) - Oniscsuk (amerikai, 2663) döntetlen (Katalán megnyitás, 42)
Szvidler (orosz, 2736) - Sasikiran (indiai, 2690) döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)
Karjakin (ukrán, 2686) - Nisipeanu (román, 2693) döntetlen (Szicíliai védelem, 18)
Rublevszkij (orosz, 2680) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 66)
Van Wely (holland, 2674) - Eljanov (ukrán, 2686) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 64)

A verseny állása:
1.Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk 5,5 pont
3. Alekszej Shirov 4,5
4 -8. Alekszander Oniscsuk, Loek van Wely, Perez Lenier Dominguez, Peter Szvidler és Dmitrij Jakovenko 4
9.Szergej Rublevszkij 3,5
10-12. Liviu-Dieter Nisipeanu, Krishnan Sasikiran és Pavel Eljanov 3

Mindent egy helyen az Eb-ről