Vágólapra másolva!
A francia nyílt teniszbajnokság döntőjében ismét vereséget szenvedett Roger Federer maradt azoknak a hírességeknek a sorában, akik a négyből csak három Grand Slam-tornán tudtak diadalmaskodni.

A 25 éves világelső a sorozatban harmadszor győztes spanyol Rafael Nadaltól kapott ki vasárnap 6:3, 4:6, 6:3, 6:4-re, így továbbra is hiányzik tíz GS-serleget felvonultató gyűjteményéből a párizsi trófea.

"A legrosszabb az, amikor az eredményhirdetésnél az ellenfél átveszi a kupát, én pedig csak állok ott" - kesergett a svájci klasszis, aki ezúttal sem lépett be a valamennyi Grand Slam-versenyt megnyerő legendák - Andre Agassi, Donald Budge, Roy Emerson, Rod Laver és Fred Perry - közé.

Ellenben előjött rajta a "GS-átok", azaz egyelőre a csak majdnem tökéletes Grand Slam-kollekcióval rendelkező klasszisok táborát erősíti.

A "foghíjasok" névsora:
Boris Becker: három Wimbledonnal, két Australian Opennel és egy US Opennel vonult vissza, Párizsban viszont sosem jutott tovább az elődöntőnél.

Pete Sampras: a GS-örökrangsor 14 trófeát felhalmozó éllovasa 13-szor futott neki a Roland Garrosnak, de csak egyszer került a négy közé (1996). Hétszer nyert Wimbledonban, ötször New Yorkban és kétszer Melbourne-ben.

Stefan Edberg: egyformán kétszer győzött Angliában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, de az 1989-es drámai Roland Garros-fináléban öt szettben kikapott Michael Changtól.

Jimmy Connors: öt US Open-, két wimbledoni és egy melbourne-i siker, de Párizsban csak négy elődöntő a mérlege.

Arthur Ashe: a három másik GS-viadalt egyszer-egyszer megnyerte, de a francia tornát egyszer sem.

John Newcombe: két-két serleg Melbourne-ből és New Yorkból, három Wimbledonból, de Franciaországban a negyeddöntő volt a legjobb eredménye.

Ivan Lendl: háromszor diadalmaskodott Párizsban és a US Openen, kétszer Ausztráliában, de mindkét londoni döntőjén alulmaradt.

Mats Wilander: három trófeát vitt haza az Australian Openről és a Roland Garrosról is, egyszer nyert New Yorkban, de Wimbledonban sosem.