Vágólapra másolva!
Létrejön az álomdöntő férfi egyesben a francia nyílt teniszbajnokságon, miután a világelső svájci Roger Federer után a címvédő spanyol Rafael Nadal is biztosította a helyét a vasárnapi fináléban.

Elsőként Roger Federer jutott be a fináléba, miután nagy csatában, 3 óra 1 perc alatt legyőzte Nyikolaj Davigyenkót. Az orosz teniszező kezdett jobban, az első szettben 4:2-re elhúzott, sőt három labdája is volt az 5:2-höz, ám a tavaly is döntős világelső összekapta magát és egészen elképesztő játékkal, sorozatban öt gémet nyerve, 51 perc alatt besöpörte az első játszmát.

A folytatásban újra Davigyenko jeleskedett, 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott, ám a svájci klasszis újra megrázta magát, és a rövidítésben a második szettet is megnyerte.

A harmadik, egyben utolsó felvonásban az orosz 4:1-re, majd 5:2-re vezetett, 5:3-nál szépíthetett volna, de ezúttal is bebizonyosodott, hogy igazat mondott az ausztrál Lleyton Hewitt: "Federer más osztályban játszik." Az első helyen kiemelt kiegyenlített, majd a rövidítésben, második meccslabdáját értékesítve bejutott a fináléba.

A bázeli teniszező ezzel sorozatban nyolcadik alkalommal került be Grand Slam-torna döntőjébe, s ezzel rekordot döntött: 1933-34-ben az ausztrál Jack Crawfordnak ez hét alkalommal sikerült megszakítás nélkül.

Federer ellenfele a vasárnapi döntőben a Rafael Nadal (spanyol, 2.)-Novak Djokovic (szerb, 6.) párharc győztese lesz.

Forrás: MTI

Federer szoros szettekben nyert, mégis alig izzadt meg

A tavalyelőtt is bajnok Nadal a szerb Novak Djokovicot verte a legjobb négy között, a mérkőzés megnyeréséhez három szettre és 2:28 órára volt szüksége. A legkiegyenlítettebb csatát az első szett hozta: a világ élvonalába igazán idén berobbant Djokovic sokáig tartotta a lépést balkezes riválisával, de végül nem tudta megakadályozni abban, hogy 66 perc alatt játszmaelőnyhöz jusson.

A folytatásban egyre inkább a salakkirály Nadal akarata érvényesült, a második felvonás megnyeréséhez már csak 48 percre volt szüksége, majd a harmadik szettet mindössze 34 perc alatt söpörte be, így sorozatban harmadszor is bejutott a döntőbe a Roland Garroson.

Nadal és Federer eddig 11-szer találkozott egymással ATP-versenyen, párharcukban a mallorcai vezet 7-4-re, de legutóbbi összecsapásukat, a májusi, hamburgi salakpályás viadal döntőjét a bázeli csillag nyerte. A 10-szeres Grand Slam-győztes Federer még soha nem tudott diadalmaskodni Párizsban, tavaly a fináléban kapott ki Nadaltól.

A 17. helyen rangsorolt Alicia Molik, Mara Santangelo duó nyerte a női párosok versenyét: az ausztrál, olasz kettős a pénteki döntőben két játszmában nyert a szlovén Katarina Srebotnik és a japán Szugijama Ai ellen.

Eredmény:
férfiak, 1. elődöntő:
Federer (svájci, 1.) - Davigyenko (orosz, 4.) 7:5, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)
Nadal (spanyol, 2.) - Djokovic (szerb, 6.) 7:5, 6:4, 6:2

női páros, döntő:
Alicia Molik, Mara Santangelo (ausztrál, olasz, 17.) - Katarina Srebotnik, Szugijama Ai (szlovén, japán, 7.) 7:6 (7-5), 6:4

Szombaton 15 órától a női egyes döntőjét rendezik a Roland Garroson: a címvédő belga Justine Henin ellenfele a szerb Ana Ivanovic lesz.