Vágólapra másolva!
A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában megkezdődtek a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések. Szombaton a megnyitót, a technikai értekezletet és a sorsolást tartották meg, vasárnap játszotta le a 16 jogosult résztvevő a hatjátszmás viadalok első partijait. Lékó Péter a török Mikhail Gurevics, Polgár Judit az orosz Jevgenyij Barejev elleni párharcában a világos bábukat vezette, mindketten döntetlent értek el. Győzelemmel rajtolt az örmény Levon Aronjan, sötéttel nyert a norvég Magnus Carlsennel szemben. Az orosz-orosz párbaj első ütközetében Alekszandr Griscsuk világossal győzött Vlagyimir  Malahov ellen. Hétfőn ellenkező színelosztással a második játszmákra kerül sor.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések résztvevői, kísérőik és az újságírók pénteken különjárattal utaztak Moszkvából Elisztába. A Kalmük Autonóm Köztársaság repülőteréről a város felé haladva a vendégek busza hirtelen fékezésre kényszerült, amelynek következtében többen kisebb sérülést szenvedtek. Ahogy Rajcsányi Péter sajtófőnök közleményében írta, alapos orvosi vizsgálaton estek át a sérültek, de különösebb gyógykezelésre nem szorultak.

A sorsolás eredményeként Polgár Judit és Lékó Péter is világossal játszotta meccse első partiját. Lékó a török Mikhail Gurevics francia védelmében szemben tehetetlen volt, hiába használt el jóval több gondolkodási időt ellenfelénél. Az egykori szovjet-belga sakkozó mesterségesen megoldotta a sáncolást, játékba hozta bástyáját, és lépésismétléssel ért véget az összecsapás.

Polgár Judit és az orosz Jevgenyij Barejev a Caro-Kann védelemben vívott elméleti párbajt. Barejev vállalta a minőségáldozatos folytatást, s elegendő ellenértéket kapott cserébe. Judit kellett vigyáznia, hogy a sötét gyalogok ne kezdhessék meg előrenyomulásukat, aktív bástyájával teljesítette a feladatot, és az első kör leghosszabb partijában kiharcolta a döntetlent.

A játéknap legszebb lépését az örmény Levon Aronjan tette meg, 26...Bf3! teljes zűrzavart okozott a norvég Magnus Carlsen soraiban, az ifjú titán állása kártyavárként omlott össze. Kedvezőbben állt az angol Michael Adams a spanyol Alekszej Shirovval ellen, de végül lépésismétléssel megosztoztak a ponton.

Eldőlt az orosz-orosz párharc első játszmája, Alekszandr Gricsuk eredeti tervével szemben Vlagyimir Malahov tehetetlen volt. Nehezen érthető a 12...Kf8 húzás, világosnak egyéb lehetőségei is voltak, Griscsuk bástyáinak betörése végül megpecsételték honfitársának sorsát. Nem okozott izgalmat az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Szergej Rublevszkij szláv védelmü partija.

Kicsit bosszankodhat az izraeli Borisz Gelfand, kezdeményezését /nem tudta teljes pontra váltani a 2004-es FIDE világbajnok, üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. A francia Etienne Bacrot szláv védelme kiállta a próbát az amerikai Gata Kamskyval szemben.

Az első játszmák eredményei:
1. Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Levon Aronjan (örmény, 2759) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 34)
8. Michael Adams (angol, 2734) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) döntetlen (Francia védelem, 50)
2. Lékó Péter (magyar, 2738) - Mihail Gurevics (török, 2639) döntetlen (Francia védelem, 31)
7. Polgár Judit (magyar, 2727) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) döntetlen (Caro-Kann védelem, 63)
3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717) -Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szláv védelem, 36)
6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2679) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2677) döntetlen (Anti-meráni változat, 47)
5. Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Etienne Bacrot (francia, 2709) döntetlen (Szláv védelem, 28)