Vágólapra másolva!
Szófiában május 10. és 20. között rendezik meg a Mobiltel 6 résztvevős, kétfordulós, 20-as kategóriájú szuperversenyét. Az esztendő egyik legjelentősebb tornáját a bolgár főváros legelegánsabb szállodájában, a Grand Hotel Szófiában rendezik meg. A mobilszolgáltató cég harmadszor szponzorálja a tornát, az elisztai világbajnokjelölti párosmérkőzések miatt a meghívottak közül többen lemondták a részvételt, és a világranglistát vezető indiai Viswanathan Anand sem indul. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az angol Michael Adams, az amerikai Gata Kamsky, a román Liviu-Dieter Nisipeanu és az indiai Krishnan Sasikiran lesz a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellenfele.

Két éve májusban a bolgár mobilszolgáltató tizedik születésnapját remek mezőnyű szuperverseny támogatásával ünnepelte, kitűnő feltételeket biztosított a meghívott világklasszisoknak. A Spanyolországban élő Topalov hazai pályán a 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú szuperverseny második félidejében remekelt. Szárnyalásában csak Polgár Judit tudta megállítani egy izgalmas döntetlen erejéig. Topalov négy játszmát nyert, és egypontos előnnyel végzett az élen. Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el, bonyodalmakra törő, időnként túlzott kockázatokat is vállaló stílusával szemben riválisai tehetetlenek voltak. Topalovnak kedvezett a verseny szabályzata, a nagymesterek nem remizhettek "megegyezéssel", csak lépésismétlés, tükörkép, örökös sakk esetén igényelhettek döntetlent, illetve csak a végsőkig kijátszott pozícióban köthettek békét. A 300 ezer eurós díjalapú viadalon a 30 partiból 12 döntéssel végződött.

A tavalyi viadal első öt fordulójában nem remekelt Topalov, csak ötvenszázalékos teljesítményt ért el. Káprázatos hajrával azonban ismét elsőként végzett az élen, négyes nyerősorozattal megnyerte a tornát. Viswanathan Anand jó kezdés után visszaesett, az amerikai Gata Kamsky mindkét rangadót elbukta Topalovval szemben. A 30 játszmából 15 dőlt el.

A tavalyi verseny végeredménye:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2804) 6,5 pont
2. Gata Kamsky (amerikai, 2671) 6
3. Viswanathan Anand (indiai, 2803) 5,5
4. Peter Szvidler (orosz, 2743) 5
5-6. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2738) és Etienne Bacrot (2708) 3,5

A Bolgár Sakkszövetség hivatalosan is tiltakozott a FIDE-nél, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség figyelmen kívül hagyta a szófiai, immár hagyományos torna időpontját, s ezért ezúttal többen nem fogadták el a meghívást az Mtel harmadik versenyére. Meglepte a bolgárokat, hogy Viswanathan Anand sem vállalta a részvételt, és az idei viadal összetétele szerényebb a megszokottnál. A torna 2725-ös Élő-átlagával hivatalosan "csak" 19-es kategóriájú. Topalov számára nagy lehetőség, hogy ismét visszaszerezze a világranglistán az éllovasi pozíciót. A szervező bizottság tiszteletbeli elnöke Bulgária államfője, Georgi Parvanov. Május 15-én szabadnap lesz, május 20-án hirdetnek győztest.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Veszelin Topalov (bolgár, 2772)
Sahriayar Mamedgyarov (azeri)
Michael Adams (angol, 2734)
Gata Kamsky (amerikai, 2705)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2693)
Krshnan Sasikiran (indiai, 2690)

Verőci Zsuzsa