Vágólapra másolva!
A belgrádi cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján Hadfi Dániel a 100 kg-ban négy győzelmet aratva bejutott a döntőbe. Az aranyéremért az ellenfele az orosz Gaszimov lesz, s Hadfinak van miért visszavágnia, hiszen a tavalyi tamperei Eb fináléjában ellenfele éppen őt győzte le. Németh Tamás (90) és Bor Barna (+100 kg) helyezetlenül zárt, Halász Tímea (78) a bemelegítésnél sérülést szenvedett, és visszalépett.

Vasárnap reggel folytatódott versenyzőink vesszőfutása, és ehhez a női 78 kg-ban Halász Tímeának a szőnyegre sem kellett lépnie. Az Eb-re egyesületi költségen kiutazott kecskeméti dzsúdós bemelegítés közben megsérült, így nem tudott kiállni a fehérorosz Cimasenka ellen. "Timinek egy rossz mozdulat következtében levált egy porc a térdében, és sajnos nem kerülheti el a műtétet, otthon a Sportkórházban megoperáljuk" - tájékoztatott dr. Hidas Péter csapatorvos.

A férfi 90 kg-ban Németh Tamásnak sem tartott sokkal tovább az Eb. Az első mérkőzésén ipponnal kikapott az azeri Mammadovtól, aki nem jutott el az elődöntőig, így a Honvéd versenyzője sem folytathatta a vigaszágon. Minderre a papírforma alapján számítani lehetett, arra azonban nem, hogy a +100 kg-ban Bor Barna is ugyanígy jár. A paksiak U23-as Európa-bajnokát a moldáv Cebanu verte ipponnal, aki rögtön utána hasonlóképpen vérzett el a szlovén Cerajjal szemben.

"Nagyon szégyellem magam... Ezt a moldávot az edzőtáborokban tízből tízszer verem, a szlovén ellen is nyernem kellett volna, vagyis egy biztos elődöntőről maradtam le..." - fogalmazott a roppant csalódott Bor Barna.

Utolsó reménységünk, a tavalyi tamperei Eb-n ezüstérmes Hadfi Dániel azonban remekül kezdett a 100 kg-ban. A Honvéd versenyzője, aki idén megnyerte a párizsi szuper A kategóriás Világkupát, utána viszont a hamburgin az első fordulóban kiesett, most két szép győzelemmel nyitott. A bolgár Ivanovot három kokával verte egy ellenében, a görög Masmandis ellen pedig előbb lábfelszedéssel jukót ért el, majd egy negatív visszavágással ipponnal véget vetett a mérkőzésnek.

Így az egyenes ágon bejutott a nyolc közé, s az elődöntőbe kerülésért az a német Peters várt rá, akit Tamperében a verseny ugyanezen szakaszában jukóval vert. A német mindazonáltal a finn városban eljutott az Eb-bronzig. A két fél belgrádi összecsapásán Peters minimális előnyre tett szert - egy kokával húzott el -, amit Hadfi fél perccel a vége előtt ledolgozott. Jött a hosszabbítás, az "aranypontig", s amikor az erejével teljesen elkészült és passzív németet megintették, Hadfi az elődöntőbe jutását ünnepelhette magasba csapott kezével.

Versenyzőnk az eldődöntőig hátra levő bő három óra nagy részét alvással töltötte, a bemelegítőteremben dőlt le szundikálni, ahogy azt máskor is szokta tenni. Sajnos a mérkőzést is kicsit álmosan kezdte, mert rögtön hat másodperc után megintették, miután kilépett a szőnyegről. Van der Geest ráadásul később vazarit érően belevágta a szőnyegbe. Ám Hadfi ezután nagyon összekapta magát, 2:05 perc elteltével egy fejenátforgatással a hátára fektette a hollandot, és így ipponnal győzött! Az esti döntőben az ellenfele az orosz Gaszimov lesz, akitől tavaly a tamperei Eb fináléjában kikapott, így van miért visszavágnia.

Hadfi a szőnyegről lejőve hatalmas csatakiáltással fogadta a magyar újságírók gratulációját. "Majd a döntő után beszéljünk!" - kérte.