Vágólapra másolva!
Férfi válogatottunk két, a női egy érem megszerzésének reményében utazik csütörtökön a hét végi cselgáncs Európa-bajnokságra. A helyszín ugyanaz, mint az elmúlt héten rendezett asztalitenisz-Eb-n, vagyis a szűk három éve átadott belgrádi Aréna, ahol Tóth Krisztináék négy érmet - közte egy aranyat - szereztek, s ez előjelnek mindenképpen biztató.

Az Eb egyben az európai országok versenyzői számára az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomása is. Az utolsó a 2008-as lisszaboni Eb lesz. A kijelölt kvalifikációs versenyek eredményeit differenciáltan pontozzák, s az összesítés alapján 2008. május végére alakul ki az egyes kontinensekről a pekingi résztvevők névsora. Az Eb-n a dobogósok 100, 60 és 40, a szuper A kategóriás versenyeken 90, 50 és 30, a "normál" kvalifikációs versenyeken 60, 34 és 20 pontot kapnak. A tizenhárom állomásból álló sorozatban a versenyzők legjobb négy eredménye számít a ranglistán. Európából súlycsoportonként kilenc férfi és öt női versenyző harcolhatja ki a pekingi részvételi jogot.

A legfontosabb kvalifikációs verseny azonban a 2007. szeptember 6-9. között Rio de Janeiróban rendezendő világbajnokság, ahonnan súlycsoportonként 6-6 versenyző közvetlenül juthat az olimpia mezőnyébe.

Az Eb-re a magyar csapat autókkal és buszokkal csütörtökön három hullámban indul: a sort Csák József női szövetségi kapitány nyitja, aki az akkreditációt is intézi, őt a paksi, majd a kecskeméti különítmény követi, a honvédosok pedig szombaton kelnek útra. Az olimpiai ezüstérmes Csák számára Belgrád különösen kedves helyszín, hiszen első nagy sikerét aratva 1986-ban itt lett Európa-bajnok, a 60 kg-ban. "Hajtós Berci is aranyérmes lett, ő a 71 kg-ban, s ha jól emlékszem, az időrend úgy alakult, hogy ő nyert előbb" - emlékezett vissza Csák. S milyen a sors, Nagysolymosi Sándor férfi szövetségi kapitány 1985-ben vonult vissza, és a súlycsoportjában éppen Hajtós lépett a helyére.

"A csapat gerincében semmilyen kérdőjel nem volt, s tulajdonképpen az olimpiai A-keret indul az Eb-n. Az első számú versenyzőinket itthon nem nagyon tudják megszorítani, Ungvári Miklós, Braun Ákos és Bor Barna különösen kimagaslik a hazai mezőnyből. A 90 kg viszont Rajcsányi Gergely mélyrepülése után lyukas súlycsoport. Nehezen fogom fel, hogy Farkas Bálint képtelen lefogyasztani négy kilót, pedig biztos Eb-induló lett volna. Ám ő inkább a 100 kilót választotta, ahol viszont az Eb-ezüstérmes Hadfi Dani szerepel. Így a 90 kg-ban egyesületi költségen a magyar bajnok Németh Tamás indul. A nagy eredményt persze nem tőle várom, s összességében két érem megszerzésében bízom" - fogalmazott Nagysolymosi Sándor.

Bár a szakvezető a reményeit nem nevesítette, egyértelmű, hogy a 2005-ben vb-t és Eb-t nyert Braun Ákos, az Európa-bajnok és vb-3. Ungvári Miklós, valamint az Eb-2., s az idei párizsi szuper A kategóriás versenyen győztes Hadfi Dániel a csapat ászai, de az U23-as Európa-bajnok Bor Barna is ott lehet a dobogón.

A nőknél hat súlycsoportban lesz magyar induló. Csák József szerint jó sorsolással öt versenyzőnk is legjobbak között zárhat, s egy érmet mindenképpen kell szerezniük. A papírforma alapján Mészáros Anettnek a legjobbak az esélyei. A mindössze 19 éves junior világbajnok paksi versenyző már két éve bronzérmes volt a felnőtt Eb-n, s idén a hamburgi szuper A kategóriás versenyen is a dobogó harmadik fokára állhatott.

"Egy sportolónak mindig kell, hogy legyenek célja, amiért küzd, s nekem most az a célom, hogy jussak be a döntőbe. Úgy gondolom, hogy ez egyáltalán nem elérhetetlen, hiszen már két éve is volt rá az esélyem. S ha Rotterdamban az elődöntőben nem holland ellenfelem van, aki a bíróknál is élvezhette a hazai pálya előnyét, és egy picit ügyesebb vagyok, talán már ott összejöhetett volna a finálé. Most is a holland, a belga, a francia és a német lány lehet a legkeményebb ellenfelem, de tőlük sem félek. S nem érzem, hogy teher lenne rajtam, én mindig örömmel megyek fel a szőnyegre" - árulta el Mészáros Anett.

A magyar Eb-csapat, férfiak: Burján László (60 kg), Ungvári Miklós (66), Braun Ákos (73), ifj. Nagysolymosi Sándor (81), Németh Tamás (90), Hadfi Dániel (100), Bor Barna (+100); nők: Csernoviczki Éva (48), Perge Ilona (52), Baczkó Bernadett (57), Szabó Brigitta (63), Mészáros Anett (70), Halász Tímea (78).

Az Eb programja:
péntek: férfi 60 és 66 kg; női 48, 52 és 57 kg
szombat: férfi 73 és 81 kg; női 63 és 70 kg
vasárnap: férfi 90, 100 és +100 kg; női 78 és +78 kg