Vágólapra másolva!
Az ötkarikás egyeztető megbeszélések folytatásaként kedden a birkózó-szövetség képviselői találkoztak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előkészítő testületével. Hegedűs Csaba, a hazai birkózó szövetség (MBSZ) elnöke beszámolójában kiemelte, hogy nagyon nehéz dolga lesz a magyaroknak Pekingben, hiszen a rivális versenyzők országaiban lényegesen több pénzből gazdálkodhatnak a sportág vezetői. Példaként a görögöket említette, ahol a szövetség évi költségvetése 4,5 millió dollár.

A magát "hivatásos koldusnak" aposztrofáló Hegedűs kitért a birkózás berkeiben zajló generációváltásra is. Elmondta, hogy a szakmai után a versenyzői gárdát is megfiatalították, s ezt döntést a legutóbbi szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíj eredményei már igazolták. A tavaly Európa-bajnoki címig jutott Lőrincz Tamás mellett szerinte Módos Péter, Korpási Bálint, Kun Renátó, Németh Iván és más ifjú birkózók nevét is hamarosan megismerik a sportkedvelők.

A pekingi célokkal kapcsolatban kiderült, hogy az MBSZ kötöttfogásban mind a hét súlycsoportban bízik a kvalifikációban, s összességében egy-két érem mellett 5-12 pontot szeretnének szerezni. Szabadfogásban négy-öt kvótára számítanak, s remélik, hogy a nők között is lesz magyar az olimpiai mezőnyben.

A sportág távolabbi jövője is biztató, a Miszter Tus szakosztály működésének köszönhetően, ahol a fiatalok napi kétszeri edzést végeznek. Az ugyanakkor az utánpótlásnál is probléma, hogy a legjobbak utáni középmezőny jobbára hiányzik, s a felkészüléshez feltétlenül szükséges edzőpartnerekről, nehéz gondoskodni.

A MOB részéről Kovács Tamás sportigazgató "méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a sikeres birkózósport felkészítését olyan kicsiségek hátráltassák, mint két mászókötél, amelynek felszerelésére hónapokat kellett várni, az infraszauna, az eredményjelző még mindig hiányzik, nem is beszélve az alkalmatlan teremről".

Szerinte az orvosi háttér kiszélesítése és rendezése elengedhetetlen. A keretorvosok ugyanis szeptember óta szerény tiszteletdíjukat sem kapták meg. Erre az évre nincs is szerződésük, s a Sportkórház finanszírozásának kérdése sincs rendezve, pedig tíz nap múlva már az új rendszer lépne életbe. A bizonyos gyógyszerek szedését engedélyező TUE-bizottság munkája is finomítást igényel.