Vágólapra másolva!
A férfiak mezőnyéből a portugál sprinter Francis Obikwelut választotta az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) a tavalyi év legjobb versenyzőjének, míg a nőknél Carolina Klüft, a svédek többpróbázó sztárja győzött.

A nigériai születésű Obikwelu elsősorban az augusztusi szabadtéri Európa-bajnokságon aratott 100 és 200 m-es sikerének köszönheti az elsőséget. Az athéni olimpián a klasszikus sprintszámban ezüstérmes Obikwelu mögött a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok diszkoszvetője, Virgilijus Alekna lett a második, míg a tavalyi svédországi Eb-n szintén győztes, korábban ötkarikás bajnok norvég gerelyhajító, Andreas Thorkildsen a harmadik.

A nőknél Carolina Klüft, a svédek többpróbázó olimpiai, világ- és Európa-bajnoka diadalmaskodott. A 23 éves skandináv csillag sikere nem nevezhető meglepetésnek, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is legyőzhetetlennek bizonyult fő számaiban, az öt- és hétpróbában, utóbbiban hazai közönség előtt szerzett aranyérmet a göteborgi szabadtéri Eb-n, augusztusban. A 2002 óta veretlen Klüft mögött a kontinensviadalon 100 és 200 m-en is első belga Kim Gevaert és az orosz rúdugró, Jelena Iszinbajeva végzett holtversenyben a második helyen.

A voksolás eredménye három részből, a média képviselőinek, a tagszövetségeknek és a szurkolóknak a szavazataiból állt össze.