Vágólapra másolva!
A harmadik nap után is érem nélkül áll a magyar birkózóválogatott a kantoni világbajnokságon. Szerdán kötöttfogásban a 120 kilogrammos Deák Bárdos Mihály, szabadfogásban a 60 kilogrammos Wöller Gergő volt érdekelt, előbbi 5. lett, utóbbi kiesett.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

Deák Bárdos Mihály az ukrán Csernelszkij ellen kezdett és győzött. Az első két percben kétszer megpörgette és 4:0-ra nyert, míg a másodikban egy pörgetés és egy mögékerülés hozta meg a sikert (3:0).

A második körben a koreai Szeok Kim Kvang következett, s Deák Bárdos ezúttal sem hibázott. Az első etapban a magyar óriás mögément, majd később megemelte ellenfelét (5:0), a második menetben már pörgetéssel is bővült a repertoár (3:0).

A 3. fordulóban az iráni Hashemzadez Masoud következett. Az első menetet Deák Bárdos hozta, miután az iránit pofozkodásért 1 ponttal büntették, aztán a magyar szép pörgetéssel növelte előnyét. (4:0), a második etapban taktikából jelesre vizsgázva a magyar birkózó nyerte a találkozót, és ezzel az elődöntőbe jutott.

A fináléba kerülésért a kubai Lopez Mijail már keményebb diónak bizonyult, a karibi fiú mindkét menetet megnyerte, így Deák Bárdos Mihály a délutáni programban a bronzéremért küzdhetett.

Ellenfele a török Guzel Ismail volt, aki idén Moszkvában megnyerte az Európa-bajnokságot. Az első menetben a török megbillentette Deák Bárdost, így 3:0-ra ő nyert, plusz érthetetlen módon meg is intették. A második 2 percben 1:1 lett az eredmény, és mivel a török szerezte az utolsó pontot, ő lett a bronzérmes, Deák Bárdos Mihály pedig az ötödik helyen zárta a világbajnokságot.

Deák Bárdos Mihály: "Éreztem ma a birkózást. A bronzmérkőzésen is csak hajszállal kaptam ki, pedig szerettem volna éremmel hazatérni a világbajnokságról."

Komáromi Tibor szövetségi kapitány: "Misi egész nap jól birkózótt, a bronzmérkőzésről annyit, hogy nem értem miért kellett meginteni őt, hiszen a török nem fogta össze a kezét parterállásnál. Megdicsérem a teljesítményéért, mert tényleg odatette magát minden mérkőzésen."

Wöller Gergőre először az Egyesült Arab Emirátusok színeiben induló Al Qubaisi Saeed várt, akit nagy fölénnyel vert meg. Az első menetben 3:0-t mutatott az eredményjelző, míg a másodikban 6:0-t, mert Wöller többször egymás utánban megpörgette riválisát. A japán Takacuka következett, aki azonban meglepte a magyar birkózót. Ráadásul miután a japán nem jutott be a döntőbe, Wöller ki is esett.

Csütörtökön a szabadfogásúak lépnek szőnyegre, 74 kilogrammban Hatos Gábor, aki a vietnámi Hoj Li Dujjal kezd, kétszeres Európa- és világbajnoki ezüstérmesünk, Ritter Árpád (84 kg) a török Serhat Balci ellen lép szőnyegre.

"Lehetett volna jobb a sorsolása a fiúknak, de ez van, ebből próbálnunk eredményeket elérnünk" - sommázta Gulyás István, a szabadfogásúak vezetőedzője.

Eredmények, kötöttfogás:
120 kg
világbajnok: Haszan Barojev (Oroszország)
2. Mijail Lopez (Kuba)
3. Szergej Arcjuhin (Fehéroroszország) és Ismail Güzel (Törökország)
5. Deák Bárdos Mihály (Magyarország)

szabadfogás:
55 kg
világbajnok: Radoszlav Velikov (Bulgária)
2. Besik Kuduhov (Oroszország)
3. Namig Abdulajev (Azerbajdzsán) és Samuel Hanson (Egyesült Államok)

60 kg
világbajnok: Sejed Mohammadi (Irán)
2. Mike Zadick (Egyesült Államok)
3. Takacuka Norijuki (Japán) és Mavlet Batirov (Oroszország)
...14. Wöller Gergő