Vágólapra másolva!
Elisztában a címegyesítő világbajnoki döntő második játszmáját is Vlagyimir Kramnyik nyerte meg. A nagyon izgalmas és bonyolult összecsapás során kölcsönösen hibáztak a küzdő felek. Kramnyik elnézte Veszelin Topalov vezéráldozatát, majd azonnal vesztőt húzott. A bolgár világbajnok egyszerű nyerést hagyott ki, a támadást is pontatlanul folytatta. Az orosz világelső vezért tudott cserélni, és a végjátékban a sötét szabadgyalog erősebb volt világos összekötött gyalogjainál. A 12 játszmás döntőben Kramnyik a kettős győzelemmel nagy előnyre tett szert. A párharc kedden folytatódik, Kramnyik vezeti a világos bábukat.

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában zajló párosmérkőzés első két partija minden várakozást felülmúló izgalmakat hozott, a két világklasszis is sokat hibázott az óriási tét miatt, a nagy idegfeszültségben. A FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov sötéttel balszerencsés vereséget szenvedett, fatális elnézést követett el túlzott agresszivitása miatt, minden áron nyerni akart. A második játszmában a világos bábukat vezetve támadóan lépett fel, gyalogokat áldozott a sötét király elleni akció érdekében. Vlagyimir Kramnyik könnyelmű 28...Bb2 lépésével elnézte Topalov vezéráldozatát, és minden erejére szükség lett volna, hogy ne essen a támadás áldozatául. Az orosz világbajnok azonban megkönnyítette ellenfele feladatát, és azonnal vesztőt húzott.

Milliók nézték az interneten döbbenten, hogy Topalov milyen prózai nyerést hagyott ki, s alighanem a párharc helyszínén is kevesen voltak, akik nem látták a bástyasakkot, majd a vezér betörését a hetedik sorra. Mindenki látta, csak Topalov nem. A játszma folytatódott, az izgalmak fokozódtak, a bolgár sakkozó ismét hibázott, nem látta meg a 36.Vh5 lépést. Kramnyik kikényszerítette a vezércserét, és világosnak összekötött szabadgyalogjai voltak a centrumban, míg sötét a vezérszárnyi gyalogjaiban bízhatott. Az orosz világbajnok pontosan játszott, többé nem adott esélyt Topalovnak, és másodszor is fogadhatta gratulációját.

Forrás: [origo]

Az első partit követő sajtótájékoztató nem tartott sokáig. Vlagyimir Kramnyik visszafogott, Veszelin Topalov érthetően csalódott volt. Az orosz világbajnok a megnyitást nem volt hajlandó értékelni, ezért nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Topalov 12...Fa6 lépéséről. Kramnyik nem titkolta, hogy meglepte őt, hogy a gyalognyerés után milyen kellemetlen volt az állása, könnyű reminek gondolta. Huszárja beragadt, és sötét megkezdte előrenyomulását h5-h4-gyel. Senki nem gondolta volna az időkontroll után, hogy a partinak ez lesz a végeredménye, de a mérkőzésen az idegek pattanásig feszülnek, ezért az elnézések elkerülhetetlenek. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a meccs során ő ne kövessen el hasonló hibát. Örült a gőzelemnek, amelyet Fortunának köszönhetett. "Érez sajnálatot Topalov iránt"? - kérdésre nemmel válaszolt, Hd3 lépéssel komoly győzelmi esélye támadt, és ezt hibátlanul használta ki.

Topalov bevallotta, hogy a 40. lépés után úgy érezte, hogy rizikó nélkül játszhatja az állást, hiszen hasonló pozíció minden sakkozó álma. Előnyét nehéz lett volna nyerésig fokozni az ismert technikai nehézségek miatt. Vlagyimir jól védekezett és súlyos elnézést követett el. Kramnyikot emlékeztették arra, hogy Lékó Péter elleni világbajnoki döntőjét is győzelemmel kezdte, majd az utolsó partiig egyetlen játszmát sem tudott nyerni. Kramyik nevetve válaszolt: "Kérem nem emlékeztessenek erre. Jó tradíció lett, hogy a meccs korai szakaszában megszerzem a vezetést. Kaszparov ellen megnyertem a párharc második partiját, Lékóval szemben az elsőt. Ez persze igen kellemes, de egyetlen nyerés nem jelent még oly sokat, hiszen még sok játszmára kerül sor. A legjobbat szeretném nyújtani, hogy Péter ellen látott hibáimat ne ismételjem meg" - fejezte be az orosz világbajnok.

A világbajnoki döntő második játszmája:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) 0 - 1 (Szláv védelem, 63)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 2 - 0