Vágólapra másolva!
A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában tegnap este ünnepélyesen megnyitották a Topalov-Kramnyik világbajnoki címegyesítő mérkőzést, és megtartották a sorsolást. Szombaton a 12 játszmás világbajnoki döntő első partijában a klasszikus sakkozás világbajnoka, az orosz Vlagyimir Kamnyik vezeti a világos bábukat. A viadal egymillió dolláros díjalapjából eredménytől függetlenül 500-500 ezer dollárt kap a bolgár és az orosz nagymester. Döntetlen esetén rájátszás dönt.

A kalmük fővárosban másodszor rendeznek világbajnoki döntőt, 1996-ban Anatolij Karpov és az amerikai Gata Kamsky FIDE mérkőzésre került sor. Két éve a női kieséses rendszerű vb-t is Elisztában játszották le. Ezúttal a "sakkbékét", a címegyesítést jelentő párharcra, a FIDE világbajnokának, Veszelin Topalovnak és a klasszikus sakkozás világelsőjének, Vlagyimir Kramnyiknak az összecsapására kerül sor. Az 1998-as sakkolimpiára épített Chess City-ben rendezik meg a 12 játszmás döntőt, két egyenrangú fél találkozóját. A meccsnek el kell dőlnie, 6-6 esetén új sorsolás után négy rapid parti következne, 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10 másodperc bonusz idővel. Ha ezek a játszmák sem hoznának döntést, akkor két villámparti következne, 5-5 perccel és 10 másodperc bonusszal. Ha 9-9-re állna a párharc, akkor a "hirtelen halál" játszmára kerülne sor, világosnak 6, sötétnek 5 perccel, de utóbbinak a remi is jó a cím elhódításához. A klasszikus partikban 2-2 óra gondolkodási idejük lesz a bajnokoknak 40 lépésre, majd 1-1 óra 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, ahol már 30 másodperc bonusz idővel is gazdálkodhatnak majd a küzdő felek.

Kramnyiknak a spanyol Miguel Illescas és az orosz Aleszandr Motylev és Szergej Rublevszkij szekundál. Topalovnak honfitársa, Ivan Cseparinov mellett a spanyol Francisco Vallejo Pons és az amerikai színeket erősítő, egykori ukrán Alekszandr Oniscsuk segít majd. A tét igen nagy, hiszen a győztes játszhat a jövő évi nyolc résztvevős, kétfordulós döntőn, a vesztesnek várnia kell egy ciklust, hogy ismét bekapcsolódhasson a címért folytatott nemes versengésbe.

A játéknapok: szeptember 23, szeptember 24, szeptember 26, szeptember 27, szeptember 29, szeptember 30, október 2, október 3, október 5, október 6, október 8, október 10. Az esetleges rájátszásra október 12-én kerülne sor. Magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek a játszmák.

Vlagyimir Kramnyik pályafutásának legfontosabb eredményeit már felidéztük, és kettőjük küzdelmében eldőlt 15 partiból hetet is már közöltünk. Következzen Topalov bemutatása és nyolc játszmájuk.

A bolgárok világklasszisa, Veszelin Topalov 1975. március 15-én Ruszéban született. Névjegyét 1994-ben a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodik. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n 197-ben kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. 2001-ben holtversenyben Kramnyikkal első a dortmundi tornán. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul Alekszej Shirovval szemben.

Topalov 2002-ben Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus világbajnok-jelölti elődöntőt, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. Két Tripoliban, a FIDE vb-n első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

Tavaly a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Garri Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

Az argentínai San Luisban nyolc résztvevővel, kétfordulós viadalon döntötték el FIDE világbajnoki címet. Veszelin Topalovot már a 13. forduló után világbajnokként ünnepelhették. A legjobban felkészült, kirobbanó formában játszó, az első félidőben káprázatos eredményességgel sakkozó Topalov másfél pontos előnnyel győzött. A legérdekesebb sakkot játszó, remekül felkészült, a legjobb segítő csapatot maga mögött tudható Veszelin Topalov fejére került a korona. A bolgár nagymester káprázatos eredményt ért el a viadal első félidejében, a hét játszma után már kétpontos előnnyel vezetett, mindössze Viswanathan Anandnak "ajándékozott" fél pontot. Egyszer volt nagy bajban, Lékó Péter ellen az első fordulóban, de nagymesterünk egyenesen vesztésre rontotta nyerőesélyes állását. A második körben Topalov taktikusan játszott, nem kockáztatott, hetes remi sorozattal is biztosan érte el kitűzött célját.

Topalov sikeréről igen elismerően nyilatkozott Kaszparov is. "Egész évben mindenkinél jobb formában játszott, és mindenkinél jobban felkészült a nehéz, kemény küzdelemre. San Luis-i sikere logikus befejezése volt annak a lendületnek, amely jellemezte játékát az utolsó másfél évben. Most mindenkinél jobban, érdekesebben, frissebben játszik. Játékának magas színvonalát a verseny után az is megerősíti, hogy vezetni fogja a világranglistát (ha nem számoljuk az én pontszámomat, amely még egy kicsit magasabb). Az említett három összetevő is magyarázza, hogy Topalov sikerét miért tekinthetjük törvényszerűnek. A sakkozás számára a sokéves konfliktus megoldását is jelenti, hogy 1993 óta a FIDE világbajnoki címe olyan sakkozónak jutott, aki a legtartalmasabb játékot nyújtja" - értékelt Kaszparov.

Az újdonsült világbajnok nem sokat pihent a babérjain. Átlépve a bűvös 2800 Élő-pontos határt januárban Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperversenyen szerepelt és Viswanathan Ananddal holtversenyben az élen végzett. A Morelia-Linares szuperverseny első félidejében pocsékul sakkozott, hét partiból csak 2,5 pontot gyűjtött. Spanyol földön már remekelt, immár veretlenül 5,5 pontot szerzett, s végül holtversenyben második lett. Szófiában már hivatalos világranglista-vezetőként szerepelt, a megszokott forgatókönyvet láttuk, rossz első félidő után szárnyalt a folytatásban, az utolsó négy partit megnyerve lett első. Topalov a júliusi dortmundi tornán nem szerepelt, a hosszú felkészülést választotta. A világranglistát 2813 ponttal vezeti. Kramnyikkal szemben negatív a mérlege, pályafutása során párosmeccset alig játszott, elsősorban sikeres tornajátékosnak tartják.

Kiemelkedő eredményei:
1993 Madrid 1-3.
1995 Polanica Zdroj 1, Elenite 1-2.
1996 Amszterdam 1-2, Dos Hermanas 1-2, Madrid 1-2.
1997 Amszterdam 1.
2001 Dortmund 1-2.
2002 Cannes 1-2.
2005 Linares 1-2, Szófia 1, San Luis 1.
2006 Wijk aan Zee 1-2, Szófia 1.