Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok Berki Krisztián nem került be az októberi dániai tornász vb-re utazó magyar csapatba, és műtétje után a vb-bronzérmes Gál Róberttel is csak tartalékként számol Fazakas Csaba szövetségi kapitány. Berki kihagyásával lólengésben egy komoly éremesélyről mondott le a szakvezetés, de tette mindezt csapatérdekből, az olimpiai kvalifikációs rendszer sajátosságából adódóan.

Fazakas Csaba szövetségi kapitány a csütörtöki második válogató után, pénteken jelölte ki a vb-csapatot. A két válogató alapján az első négy helyen végzett versenyző, azaz Hetrovics Marcell (FTC), Szalontai István (Honvéd), Hídvégi Vid és Kállai Zoltán (KSI) alanyi jogon lett csapattag, s a szakvezető még Horváth Csabának (KSI) és Fekete Leventének (Honvéd) szavazott bizalmat. Ugyanakkor tartaléknak Gál Róbertet (KSI) jelölte.

A második válogatón Szalontai István szerepelt a legjobban, megelőzve Hetrovics Marcellt, Gál Róbertet és Czingli Lászlót. A válogatási elv alapján mind a hat szeren csak az öt legjobb tornász eredményét vették figyelembe. Szalontai öt szeren indult, a lólengés kivételével valamennyi szeren elért eredménye beszámításra került, talajon és nyújtón ráadásul a legmagasabb pontszámot érte el. Az első válogató győztese, Hetrovics Marcell úgy lett második, hogy négy szeréből hármat vettek figyelembe, s gyűrűn, ugrásban és korláton is első lett.

A vb-bronzérmes Gál Róbert lólengésben, gyűrűn és korláton indult, a tavaszi cottbusi Világkupán elszenvedett Achilles-ín sérülése után két legjobb szerén, talajon és ugrásban nem mérethette meg magát. S a gyűrűgyakorlatát is csak szivacsgödör fölött mutathatta be, mert egyelőre még puha leérkezésre van szüksége. A lólengésben Európa-bajnok és vb-4. helyezett Berki Krisztián négy szeren - ugrás, nyújtó, talaj, lólengés - vágott neki a második válogatónak, de csak lovon kapott pontszámát vették figyelembe. A szert megnyerte, ráadásul magas, 16,00 pontszámmal, szinte hibátlanul teljesített gyakorlattal.

Ám a világbajnokságon a csapatérdek azt kívánja, hogy olyan versenyzőkkel vegyünk részt, akik több szeren is bevethetők, s így Berkit "feláldozták". A vb ugyanis az olimpiai kvalifikációs rendszer első lépcsője: csak az első huszonnégy helyezett csapat indulhat a jövő évi vb-n, ahonnan az első tizenkettő kvalifikálja magát teljes létszámmal a pekingi olimpiára.

"A két válogató alapján a hatodik helyen végeztem, de mégis azt mondom, hogy korrekt döntés született a csapat összeállításáról. Sajnos a vb-n csak három szeren tudnék indulni, ami önmagában is kevés lenne, de a fő gond az, hogy talajon és ugrásban egyelőre nem lehet rám számítani. Így mindenképpen szükség volt olyasvalakire, aki ezeken a szereken képes lehet pótolni. A világbajnokságra egyébként én is utazom, s ha szükség lesz rám, természetesen a csapat rendelkezésére állok. De talán a jelenlétemmel is tudom segíteni a többieket, akik között sok a fiatal" - mondta el Gál Róbert. S a KSI versenyzője bízik benne, hogy a 2007-es vb-n már teljes értékű csapattagként vehet részt.

Fábik Tibor