Vágólapra másolva!
Hogy Csapó Géza (1973, 1975), Borhi Zsombor (1994), Storcz Botond (1997) és Vereckei Ákos (1998, 1999, 2001) után lesz-e ismét világbajnoka Magyarországnak férfi K-1 500 méteren, az kiderül a csütörtökön kezdődő szegedi kajak-kenu-vb-n: Benkő Zoltán, a táv újdonsült Európa-bajnoka mindenesetre reménykedik.

A Győri VSE lapátforgatója főként azért optimista, mert semmi kivetnivalót nem talált az idei felkészülésében. "Nincs okom panaszra, jól megy a hajó ötszáz és ezer méteren is. Utóbbi távon, amelyen Eb-ezüstérmes lettem, ráadásul erősödtem a racicei versenyhez képest, és az elmúlt napok során kiváló időket lapátoltam mindkét számban".

S hogy vajon előny lesz-e a hazai pálya? "Nem vagyok az az izgulós típus, bár kétségtelen, hogy sokakból a hazai közönség biztatása pont az ellenkezőjét váltja ki. Nem hiszem, hogy teherként cipelném majd azt, hogy magyarországi rendezésű világbajnokságon szerepelek, sőt... Egyáltalán nincs rajtam teher, és bízom benne, hogy mindkét távon sikerül majd a dobogón végeznem" - mondta Benkő Zoltán.

Arra öt éve nem volt példa, hogy magyar versenyző a dobogón zárjon ebben a számban 500 méteren. Vereckei Ákos (őt győzte le Benkő az idei válogatók során) a 2001-es diadala óta két hetedik és egy ötödik helyet gyűjtött be.

Forrás: MTI

Az ezen a távon párosban induló Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egységnek a négyszeres világbajnok német Ronald Rauhe, Tim Wieskötter duó lehet a fő riválisa. A németek tudása elképesztő, ám Kammererék a májusi dusiburgi Világkupán és a racicei Európa-bajnokságon is csak minimális különbséggel kaptak ki tőlük.

A négyesek mezőnyében az Eb-bronzérmes Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor egység száll majd vízre a hazai színeket képviselve, s bravúros lenne, ha a fiatal versenyzőkből álló hajó a Maty-éren is meg tudná ismételni racicei produkcióját.