Vágólapra másolva!
Csütörtökön Balatonalmádiban a német Thomas Lurz nyerte a férfi 5 km-es nyíltvízi úszást az Európa-bajnokságon. A Margitszigeten megkezdődött a műúszók páros versenye, a selejtezőben a szabadon választott gyakorlatok után az Aranyossy Zsófia, Ökrös Anna duó a 15. helyen áll.

A műúszósport legnagyobb egyéniségeit láthatták csütörtökön délelőtt a margitszigeti Széchy Tamás komplexumba kilátogatók. Az orosz Anasztaszija Davidova, Anasztaszija Jermakova duó a 2001-es vb-n mindjárt egy ezüstéremmel tette le a névjegyét, s azóta minden világversenyt megnyert: a 2002-es Eb-t, a 2003-as vb-t, a 2004-es Eb-t, majd az athéni olimpiát, tavaly pedig másodszor is világbajnok lett. S a csütörtök délelőtti selejtezőben, a kűrben mutatott teljesítménye alapján nyugodtan megelőlegezhetjük Davidováék harmadik Eb-aranyát. A két egyaránt 23 éves orosz lány elképesztő összhangban mutatott be rendkívül dinamikus gyakorlatot, amelynek "összbenyomására", azaz művészi hatására a szlovák bírótól kiérdemelték a maximális tíz pontot!

Az Aranyossy Zsófia, Ökrös Anna duó - amelynek tartalékja Kárpáti Bernadett ¬- a maga szintjén, a tizenkettes döntőbe jutásért harcolva ugyancsak szép gyakorlatot mutatott be a Nap legendája zenéjére, s az ehhez harmonizáló "lángnyelves", narancs-vörös betétes dresszében.

"A többiek is azt mondják, hogy jól sikerült a kűrünk. Az biztos, hogy mi mindent megpróbáltunk beleadni, és főleg vidáman előadni a gyakorlatunkat" - mondta el Aranyossy Zsófia, a kapott pontszámokat illetően pedig Ökrös Anna annyi annyit jegyzett meg, hogy "nem rossz, de azért egy-két tizeddel még igazán lehetett volna több".

Erre főleg azután bólinthattunk rá, hogy az utolsó páros is kikászálódott a vízből. Ekkor már látszott, hogy az elején, ötödikként szólított párosunkkal meglehetősen mostohán bántak a pontozók: az esti rövid program előtt Aranyossyék végül csak a tizenötödik helyet foglalták el. Igaz, hátrányok a tizenkettedikhez helyezetthez képest csak 1,35 pont volt.

Eredmények, páros selejtező, állás a kűr után: 1. Davidova, Jermakova (orosz) 49,200; 2. Mengual, Tirados (spanyol) 48,350; 3. Ftouli, Makrigianni (görög) 46,200; ... 15. Aranyossy Zsófia, Ökrös Anna 39,950