Vágólapra másolva!
Kovács Iván aranyérmet szerzett a törökországi Izmirben zajló vívó Európa-bajnokságon. A magyar párbajtőröző a döntőben 15-8 verte a francia Bastien Sicot-t.

Kovács az egész nap folyamán magabiztosan vívott, a 64 között norvég, a 32-ben ukrán, míg a nyolcaddöntőben román ellenfelet győzött le. Később, a legjobb nyolc között is remekelt, az észt Nikolai Novosjolovot - 8-0-s "villámrajtot" véve - biztosan, 15-10-re verte.

Kovácshoz hasonlóan sokáig Imre Géza is kitűnően szerepelt, az első fordulóban grúz ellenfelet vert, majd a 16 közé jutásért Fekete Attilát győzte le 15-13-ra, a nyolcaddöntőben pedig 15-6-ra lelépte olasz riválisát. A negyeddöntőben újabb olasz, Alfredo Rota következett, s ugyan sokáig fej-fej mellett haladtak a vívók, 10-9-es előnyét követően Rota állva hagyta Imrét, aki 15-10-es vereséggel hagyta el a pástot.

A négy között Kovács Iván éppen Rotával találkozott, s az asszó első három perce után 3-2-re vezetett. A folytatásban ugyan Rota ragadta magához a kezdeményezést, 6-4-re fordított, az újabb szünetre azonban ismét egy tusnyi előnnyel mehetett Kovács (7-6). A záróperiódusban aztán minden a 36 éves magyar párbajtőröző elképzelései szerint alakult, folyamatosan növelte előnyét, s 15-9-cel zárt.

Kovács a fináléban az orosz Pavel Kolobkovot 15-5-re verő francia Bastien Sicot-val mérkőzött. Az első háromperc 3-3-mal végződött, utána 6-6-ig haladt együtt a két vívó, majd Kovács 9-7-re elhúzott. A harmadik szakaszban tovább növelte előnyét (11-7), amikor pedig a franciát már sürgette az idő, egyre kedvezőbb helyzetbe került, élt a kínálkozó lehetőségekkel, s végül simán nyert.

Női tőrözőinknek sajnos nem ment ilyen jól, Varga Katalinnak és a tavaly világbajnoki bronzérmes Knapek Edinának a legjobb 32 között ért véget az útja, miután a főtábla első fordulójában aratott sikert követően előbbi a lengyel Sylwia Gruchalától, utóbbi az orosz Ajda Sanajevától kapott ki. Mohamed Aida és Varga Gabriella számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Mindketten jól szerepeltek a csoportküzdelmek során, így a kieséses szakaszt csak a legjobb 32 között kellett megkezdeniük. Ott Mohamed a francia Astrid Guyart-t verte ráadástussal (8-7), Varga pedig a német Katja Wächtert óriási küzdelemben, 15-14-re. A folytatásban Mohamed az orosz Jana Ruzavinával csapott össze és ismét egyperces ráadásra kényszerült. Ezúttal azonban ő kapta a találatot, ami 7-6-os vereségét, egyben búcsúját jelentette. Vargának szintén orosz rivális jutott, méghozzá a korábban az olasz Valentina Ciprianit 15-0-ra verő Julia Hakimova személyben. Az asszóban Hakimova fokozatosan lépett meg a magyar vívótól, s már 13-9-re is vezetett. Varga ekkor még tudott újítani, 14-13-ra feljött, a nagyobb bravúr azonban már nem jött össze a 2003-as év Európa-bajnokának.

Eredmények, férfi párbajtőr:
az elődöntőben:
Bastien Sicot (francia) - Pavel Kolobkov (orosz) 15-5
Kovács Iván - Alferdo Rota (olasz) 15-9

a döntőben:
Kovács - Sicot 15-8

a végeredmény:
1. Kovács
2. Sicot
3. Kolobkov és Rota
5. Imre Géza
...21. Boczkó Gábor
...27. Fekete Attila

női tőr:
az elődöntőben:
Jana Ruzavina (orosz) - Anna Rybicka (lengyel) 14-8 Elisa Di Francisca (olasz) - Claudia Pigliapoco (olasz) 10-9

a döntőben:
Ruzavina - Di Francisca 15-10

a végeredmény:
1. Ruzavina
2. Di Francisca
3. Rybicka és Pigliapoco
...13. Mohamed Aida
...15. Varga Gabriella
...28. Knapek Edina
...32. Varga Katalin