Vágólapra másolva!
Az Eb-helyszín első tesztelése jól sikerült, az Eb-szervezők pedig közben felmérhették, hogy az eddig rajzokon létező terveiket meg lehet-e valósítani majdan élesben is az új margitszigeti uszodában. Úszók és rendezők tehát egyaránt hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a hétvégén a Hajós Alfréd-Széchy Tamás komplexumban, Kiss László szövetségi kapitány például kiemelte, hogy az olyan szakosztályok, mint a válogatott gerincét adó Kőbánya SC tagjai "eddig fedettben edzettek, harminchármas medencében, most nyitott ötvenesben úsztak, ami teljesen más, ezért is volt fontos ez a verseny."

A bajnokság második napján a már szombaton is kiemelkedő eredményt produkáló Kovács Ágnes teljesítménye volt ismét átlagon felüli, Kiss László szerint az olimpiai bajnoknő 50 és 100 mellen elért ideje szép reményekre jogosít. A kapitány még Szepesi Nikolett 200 háton és Molnár Ákos 200 mellen nyújtott produkciójával volt különösen elégedett, Cseh Lászlót ugyanakkor edzőjével, Turi Györggyel egyetértésben hazaküldte a délelőtti előfutamokról. "Lacikának megint előjött a torokfájása, egyébként is hűvösebb volt a víz reggel, ezért azt mondtam, most inkább kímélje magát, menjen haza, egye a mézet, mert sokkal fontosabb, hogy hétfőtől a fűzfői edzőtáborban egészségesen kezdjen, mint hogy itt ússzon, aztán még betegebb legyen" - közölte Kiss, aki jelezte: az egész szezon legfontosabb edzőtáborozására vonul el a keret egy része két hétre.

A másik része az ifi Eb-re utazik - közülük ugyanakkor hiányozhat Gyurta Dániel. Athén óta "böjtölt" mindenki, hogy az olimpiai ezüstérmes végre elérje azt a kort, amikor indulhat a kontinensviadalokon is, ám most, két nappal a mallorcai indulás előtt veszélybe került a 17 esztendős klasszis szereplése. Gyurta délelőtt még úszott, délutánra azonban súlyos hasmenéssel ágynak dőlt, és egyelőre nem tudni, mekkora a baj. Bár a 200 mell csak vasárnap esedékes, Kiss László amondó, "ha egy úszóból három napig minden kijön, az olyan, mint agyonütnék, akkor nem érdemes rajthoz állnia, azaz egyelőre csupán reménykedünk."

Gyurta sorsa a hétfői orvosi konzultáción dől el, az ifjúsági Európa-bajnokság pedig csütörtöktől vasárnapig zajlik majd Mallorcán.