Vágólapra másolva!
Pénteken az 1000 és 500 méteres elő- és középfutamokkal megkezdődött Szegeden a MOL Kupa országos bajnokság, amely a második válogató a július 6-án kezdődő racicei Európa-bajnokságra, valamint az augusztus 17-én rajtoló szegedi világbajnokságra.

A délelőtti 1000 méteres programban a kenusoknál mindössze egy számot, a C-1-esek versenyét bonyolították le, hiszen párosban és négyesben is csak egy döntőnyi mezőny jött össze. Érdekesség, hogy a szolnoki versenyt toronymagasan nyerő Vajda Attila csak harmadikként lépett tovább futamából - a Duisburgból hazahozott vírus (a Vk után 40 fokos lázzal feküdt a versenyző) még érezteti a hatását.

Férfi K-1-ben ezúttal nem állt rajthoz Vereckei Ákos. Az első válogatót nyerő Benkő Zoltánnak azonban így is akadt ellenfele, hiszen a kaposváriak maratonistája, Szigeti Krisztián jól tartotta a lépést. A nőknél egyesben Kovács Katalin és Benedek Dalma, míg párosban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács, Janics duó, valamint a Kozák Danusia, Szabó Szilvia pár emelkedett ki a mezőnyből.

A férfi négyesek csatározásai során a legjobb időt a két kétszeres olimpiai bajnokkal felálló új egység, a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth kvartett futotta, míg a nőknél az előfutamok alapján a szegedi fináléban is a Paksy, Kovács, Janics, Keresztesi, valamint a Benedek, Kozák, Szabó, Viski négyes összecsapására lehet számítani.

A délutáni 500 méteres programban is a papírforma érvényesült, hiszen az összes esélyes tovább lépett a hétvégi finálékba. A kenusoknál Vajda Attila a középfutamban már tökéletesen uralta a mezőnyt, míg a férfi kajak egyeseknél Benkő Zoltán és Vereckei Ákos majdnem azonos idővel nyerte meg középfutamát, ami arra enged következtetni: ismét nagy összecsapást vívnak a döntőben.

A nőknél ezúttal sem "botlottak meg" azok az egységek, amelyekben Kovács Katalin és Janics Natasa lapátolt - utóbbi 500 egyesben könnyedén diadalmaskodott futamában. Sőt, nagy fölénnyel nyert az első válogatón győztes Fazekas Krisztina - méghozzá a többszörös világbajnok Szabó Szilvia előtt.

A férfi csapathajók versengésében a kenusoknál győzelemmel mutatkozott be az öreg rókák hajója, azaz Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre és Novák Ferenc, míg a férfi kajakosoknál a Gál, Kammerer, Katona, Kucsera egység lapátolta a legjobb időt.

"A mai eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ilyenkor mindenki csak annyit ad ki magából, amennyit éppen muszáj" - értékelte a látottakat Angyal Zoltán szövetségi kapitány. "Két dolgot azonban így is kiemelnék: nagyon örülök annak, hogy Vajda Attila kezd ismét a régi lenni. No és igazán tetszett a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth kajaknégyes teljesítménye: nagyon meggyőzően lapátoltak."