Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sporthivatal elnöke, Ábrahám Attila szerdán összegzést adott a hazai doppingellenes küzdelem 2005-ös részleteiről, így a vizsgálatok eredményeiről is. Az NSH sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a tavalyi esztendőben a legtöbb doppingeset az erőemelőknél fordult elő, de a testépítők és a fallabdázók között is akadt, aki pozitív mintát produkált.

"A Magyar Sporttudományi Társaság keretein belül működő antidopping-csoport tavaly ezernégyszázötven vizsgálatot végzett, ezek között hatszázharmincnyolc előre be nem jelentett ellenőrzés volt. Háromszáz minta analízisére a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, azaz a WADA által akkreditált laboratóriumban került sor, a többiét a Országos Sportegészségügyi Intézetben működő laborban végezték el. Erre az évre már hétszázötven szúrópróbaszerű ellenőrzést irányoztunk elő, ebből hatszázötven vizeletanalízis, száz pedig vérvétel lesz. S huszonöt esetben speciálisan az EPO kimutatására vonatkozó vizsgálatot végeztetünk el. A Nemzeti Sporthivatal kizárólag doppingellenőrzésre tavaly negyvenöt millió forintot fordított, erre az évre ötvennégyet tervez, s ezenfelül közel ötvenmilliót szán további doppingellenes tevékenységre, alapjában véve a megelőzésre" - jelentette be Ábrahám Attila, aki szólt arról is, hogy szigorították a doppingellenőrökkel szembeni szakmai követelményeket és az összeférhetetlenségi szabályokat.

A Nemzeti Sporthivatal elnöke sajnálattal jegyezte meg, hogy a hatvanhét hazai szakszövetségből csupán huszonnyolc bocsátotta az NSH rendelkezésére a sportágra vonatkozó hazai doppingellenes szabályzatát. Ugyanakkor a doppingeljárások lefolytatása során a sportszövetségek sok esetben a vonatkozó jogszabály, sőt, saját szabályzatuk rendelkezéseit sem tartották be. Ábrahám Attila ugyancsak érthetetlennek találta, hogy az elmúlt évi doppingeljárások során egyetlen esetben sem vizsgálták meg a sportolók felkészítésében közreműködő szakemberek felelősségét.

A konkrét esetekre kitérve az NSH elnöke első helyen a Magyar Erőemelő Szövetséget említette, amely 2005-ben húsz doppingvétséget könyvelhetett el. A mosonmagyaróvári Eb-n tizenöt magyar sportoló nem volt hajlandó alávetni magát az ellenőrzésnek, öt pedig pozitív mintát produkált. Valamennyi esetben anabolikus szteroid jelenlétét mutatták ki. A szövetség tizennyolc vétkest kétéves eltiltással sújtott, de maga is bűnhődik, mert az NSH nem folyósítja számára az erre az évre járó 4,1 millió forintos alaptámogatást.

A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség egy fiatalkorú sportolójának versenyen kívül végzett szúrópróbaszerű vizsgálata ugyancsak anabolika használatát mutatta ki. Az érintett egyéves eltiltást kapott, annak ellenére - emlékeztetett Ábrahám Attila -, hogy a kormányrendelet ilyen esetben kétéves eltiltást ír elő. Az NSH a szakszövetség 3,6 millió forintos alaptámogatásának huszonöt százalékát visszatartotta, azaz 0,9 milliót.

A Magyar Fallabda Szövetség három versenyzőjére, akik szervezetében a kimutatott tiltott szerek koncentrációja nem érte el a szankciók kiszabásának alapjául szolgáló alsó értéket, "pedagógiai" célzattal - jogszerűtlenül - kétéves, felfüggesztett eltiltást rótt ki. Az egyik érintett később ténylegesen fennakadt a vizsgálaton, viszont a négyéves eltiltása ismét ellentmond a jogszabálynak. Egy doppingvétséget könyvelhetett el a Magyar Sportlövők Szövetsége, az eset a 2005-ös országos bajnokságon történt. A versenyzőt a szövetség egy évre tiltotta el.

A Magyar Súlyemelő Szövetség hét, a Magyar Ökölvívó Szövetség egy sportolója a versenyen kívül megkísérelt doppingellenőrzés során nem volt megtalálható, de ezek az esetek egyelőre nem minősülnek doppingvétségnek. Ám ha a sportolót tizennyolc hónapon belül három alkalommal nem érik el, akkor már szankciókkal sújtják. Ábrahám Attila a doppingesetekbe keveredett sportolókat nem kívánta nevesíteni, mint megjegyezte, az NSH-nak nem az a célja, hogy "szégyentáblát" állítson fel.

A sajtótájékoztatón Füleky András, az NSH elnökhelyettese a február óta új felállásban tevékenykedő Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület elnökeként elmondta, hogy a WADA által akkreditált laboratórium kiépítése Budapesten rövid távon, vagyis a pekingi olimpiáig nem aktuális, közép- vagy hosszabb távon azonban sor kerülhet rá.

Fábik Tibor