Vágólapra másolva!
A magyar Davis-kupa-válogatott két nap alatt, játszmavesztés nélkül biztosította helyét a második fordulóban az Euro-afrikai zóna II. csoportjában. Az elitben a címvédő horvátok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Zágrábban, az argentinok 2:1-re vezetnek a páros után. A franciák drámai ütközetben szépítettek az oroszok ellen Pau-ban.

Mindkét lelátó megtelt a Magyarország-Egyiptom mérkőzés második napján Hódmezővásárhelyen és a helyi szurkolók nem bánták meg, hogy a teniszt választották szombat délutáni programjuknak.

A kapitány Baranyi Szabolcs úgy értékelt a találkozó után, hogy helyenként világszínvonalú játékot produkáltak a mieink. Az izgalmas meccshez, a látványos labdamenetekhez persze kellettek a vendégek is. A Mamun fivérek, Karim és Mohamed végig kitűnően adogattak és felszabadultan teniszeztek, az utolsó pontig küzdöttek.

A második játszmában nekik volt előbb szettlabdájuk, de a rövidítésben végül a mieink hozták a fontos pontokat. A harmadik felvonásban, az időnként bizonytalankodó Kisgyörgy Gergely a döntő pillanatokban rendre felnőtt a feladathoz és a végig kiváló teljesítményt nyújtó Bardóczky Kornélhoz. A mieink már 5:2-re vezettek, de Kisgyörgy a mérkőzésért szerválva elbukta az adogatójátékát.

Szerencsére a hullámvölgy nem tartott sokáig és a harmadik meccslabdát értékesítve sikerült pontot tenni a történet végére. "Nem csak nyerni akartam, de kiszolgálni, szórakoztatni a közönséget. Könnyebb sikerre számítottam, de nagyon jól játszottak az egyiptomiak, így még értékesebb a győzelem. Pénteken az egyesben, a bizonyítási vágy miatt még kicsit görcsösen teniszeztem, de ma már jobban ment" - magyarázta Bardóczky Kornél.

A kapitány annak örült igazán, hogy lát még tartalékot a csapatban, ami biztató a jövőre nézve. Az már kevésbé örömteli, hogy a Bagdatisz vezette ciprusi válogatott vesztésre (1-2) áll Plovdívban a házigazdák ellen és, ha Melbourne idei hőse, illetve honfitársai, vasárnap nem tudnak fordítani, akkor júliusban Bulgáriában szerepelnek a mieink.

A világcsoportban a horvátok hiába bíztak abban, hogy a hét közepén, egy edzésen megsérült Mario Ancic a párosban pályára tud lépni. A játékos-kapitány Ivan Ljubicicnak nem sok választása maradt társa kiválása után. A junior világelső Marin Cilic kapott bizalmat, de ötezer fanatikus drukker is kevésnek bizonyult a csodához.

A vendégek is változtattak az eredeti összeállításon, Agustin Calleri helyett Jose Acasuso játszott és ez a csere bejött, mert David Nalbandiannal párban viszonylag simán, négy játszmában (6:4, 6:2, 3:6, 6:4) nyertek az argentinok.

A vasárnapi két egyesből így elég egyet hozniuk a dél-amerikaiaknak. Ez egyszerűnek tűnik, de Ljubicic egy hete könnyedén verte Nalbandiant Miamiban, a Nasdaq-100 Open elődöntőjében és ez most is sikerülhet neki. Ha így lesz, akkor 2:2-nél már bármi megtörténhet, még az is, hogy Ancic feltámad és varázsol egyet - ha már Mario...

Amint az várható volt a franciákon nem lett úrrá a pánikhangulat a pénteki 0:2 után, fordítottak ők már ilyen állásból. Ehhez elsőként a párosban kellett jobbnak bizonyulniuk az oroszok kettősénél. A vendégek friss erőket vetettek be, míg a galloknál Arnaud Clement nem pihenhetett, lábában a péntek esti négyjátszmás vereséggel lépett pályára.

De nem ez döntött, mert az ütközet ugyan 3 óra 54 percig tartott, az oroszok ráadásul 0:2-ről egyenlítettek, mégis a franciák ünnepelhettek a végén (6:3, 6:3, 6:7, 5:7, 6:2). Ha netán vasárnap 2-2-re módosul az állás, akkor a Clement-Szafin rangadón dőlhet el a továbbjutás kérdése.

Davis Kupa, Euro-afrikai zóna II. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Egyiptom 3-0 - állás a második nap után:
Bardóczky Kornél, Kisgyörgy Gergely - Karim Mamun, Mohamed Mamun 6:4, 7:6 (7-5), 6:4
Bardóczky Kornél - Serif Sabry 7:6 (7-4), 6:1, 6:3
Kiss Sebő - Karim Mamun 6:3, 6:4, 6:1

Vasárnap a két egyest - amely már csak két nyert szettre megy - 13 órától rendezik a Hód TC csarnokában.

DK-negyeddöntő, állás a 2. nap után:
Zágráb: Horvátország - Argentína 1-2
Cilic, Ljubicic - Acasuso, Nalbandian 4:6, 2:6, 6:3, 4:6
Ljubicic - Calleri 6:7 (7-9), 5:7, 7:6 (8-6), 6:1, 6:2
Cilic - Nalbandian 1:6, 1:6, 2:6

Pau: Franciaország - Oroszország 1-2
Clément, Llodra - Turszunov, Juzsnyij 6:3, 6:3, 6:7 (3-7), 5:7, 6:2
Gasquet - Szafin 6:7 (4-7), 6:4, 3:6, 7:6 (7-1), 1:6
Clément - Davigyenko 6:3, 2:6, 4:6, 6:7 (4-7)

Siklós Erik