Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 2:0-ra vezet a pénteki két nyitó egyes után Hódmezővásárhelyen az Egyiptom elleni Davis-kupa mérkőzésen. A világcsoportban a címvédő horvátoknál Ivan Ljubicic feltámadt Zágrábban, de így is csak 1:1,  Szafin és Davigyenko egyaránt remekelt Pau-ban, az ausztrálok 2-0-ra állnak a fehéroroszok ellen Melbourne-ben.

Kitűnően kezdtek a magyarok Hódmezővásárhelyen az Egyiptom elleni Davis-kupa-találkozón. A világranglista helyezések alapján nagyobb küzdelemre számítottak a szakemberek, de jól sikerült a felkészülés és Kiss Sebő kellemes meglepetésre remek teljesítménnyel rukkolt elő, míg Bardóczky Kornél nem okozott csalódást. Az első meccsen Kiss Sebő, az ellenfél legjobbját, Karim Maamount verte három játszmában, végig koncentráltan, gyorsan, pontosan teniszezve. Következett Bardóczky Kornél, aki tavaly sérülés miatt nem tudott pályára lépni Monaco ellen az alföldi városban, ahol évek óta csapatot játszik. Kicsit görcsösen kezdett , de az első szett után megnyugodott és az amúgy nem rossz játékot produkáló 19 éves Sherif Sabry ellen könnyedén nyert.

A Világcsoportban, már a négy közé kerülésért, a címvédő horvátok kapitánya a vendégeket nyilvánította esélyesebbnek. Ivan Ljubicic fáradtság és gyomorrontás miatt nem akarta játszatni magát, de végül vállalta az újabb kihívást. Tudta, kockáztatnia kell, mert csapattársa, Mario Ancic szerdán, edzés közben hátsérülést szenvedett, tehát ő sem volt százszázalékos állapotban. Zágrábban a horvátok optimizmusa egyre inkább csökkent, de Ljubicic megint csodát tett: 0-2-es állásról diadalmaskodott Agustin Calleri ellen. A folytatásban David Nalbandian elgázolta az Ancic helyére beugrott fiatal Marin Cilicet. A házigazdák úgy taktikáztak, hogy Ancic bő egy hete simán kikapott Miamiban Nalbandiantól, most inkább tartalékoljon a szombati párosra, ami így 1:1-nél sorsdöntő lesz.

Már csak egy pont kell a házigazdáknak Melbourne-ben a fehéroroszok ellen. Az ausztrálok a legendás Kooyong Lawn Tennis Club-ban fogadták az első fordulóban a spanyolokat magabiztosan búcsúztató minszki különítményt. A két csapat korábban még nem találkozott a Davis-kupában. Az ozik hatvan éve játszottak először Kooyongban, és soha nem vesztettek mérkőzést az 1926-ban épült létesítményben, utoljára, tizenhárom éve az amerikaiakat verték itt. Az ausztrálok februárban, Svájcban nyertek tartalékosan, Lleyton Hewitt nélkül, igaz a másik oldalon Roger Federer hiányzott. A korábbi világelső visszatért a válogatotthoz és könnyedén, 92 perc alatt, három sima szettben győzte le Vlagyimir Volcskovot, aki pedig a meccs előtti szópárbajban azt mondta, Hewittnak nincs olyan fegyvere, amivel zavarba hozhatná őt. Aztán kiderült, mégis van: a labdabiztossága. "Olyan volt, mintha egy fal ellen teniszeztem volna, minden labda visszajött, nem hibázott"- ismerte el Volcskov a vereség után.

A helyenként viharos erejű szélben a nyitó mérkőzést Chris Guccione játszotta a rutinos Max Mirnyij ellen. A kosaras termetű, húszéves, balkezes melbourne-i Svájcban, a mindent eldöntő ötödik találkozót hozta, ma pedig az elsőn bizonyított: 3 óra 41 perces csatában, öt játszmában győzte le az esélyesebb Mirnyijt. "Nagyon izgultam az elején, de aztán remekül ment a játék. Ez életem eddigi legnagyobb sikere, a családom, a barátaim előtt mutathattam meg, mit tudok"- lelkendezett a vörös hajú hazai hős.

A februári bravúros németországi siker után, hazai pályán egyelőre nem tudnak mit kezdeni a franciák az oroszokkal. Igaz ehhez az is kellett, hogy a sötét lónak kikiáltott Marat Szafin a legszebb napjaira emlékeztető játékkal rukkoljon ki a fiatal Richard Gasquet ellen. Sokan gondolták úgy, hogy a moszkvai a tavalyi makacs térdsérülése után már soha nem lesz újra a régi. Nos a spanyol határhoz közeli városban, hétezer fanatikus francia szurkoló előtt Szafin parádézott. A második meccsen, a negyedik játszma rövidítésében Davigyenkot ápolni kellett, de ez sem zavarta meg az oroszt, a sérült Sebastian Grosjean helyén játszó Arnaud Clement ellen.

Az amerikaiak füvön fogadják Chile legjobbjait. James Blake és Andy Roddick nagyon elszánt és az sem okoz gondot, hogy a kapitány Patrick McEnroe New York-ban maradt, mert felesége bármelyik pillanatban megszülheti első gyermeküket.

Davis-kupa, Euro-afrikai zóna II. csoport, 1. forduló:
Hódmezővásárhely

Magyarország - Egyiptom 2-0 - állás az első nap után
Kiss Sebő - Karim Mamun 6:3, 6:4, 6:1
Bardóczky Kornél - Serif Sabry 7:6 (7-4), 6:1, 6:3

Világcsoport
Melbourne

Ausztrália- Fehéroroszország 2:0
Guccione - Mirnyij 7:6 (4), 3:6, 7:5, 3:6, 6:4
Hewitt - Volcskov 6:2, 6:1, 6:2

Pau
Franciaország - Oroszország 0:2
Szafin - Gasquet 7:6 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (1), 6:1
Davigyenko - Clement 3:6, 6:2, 6:4, 7:6(4)

Rancho Mirage
Egyesült Államok - Chile
Blake - Gonzalez
Roddick - Massu

Zágráb
Horvátország - Argentína 1:1
Ljubicic - Calleri 6:7 (7), 5:7, 7:6 (6), 6:1, 6:2
Nalbandian - Cilic 6:1, 6:1, 6:2

Siklós Erik