Vágólapra másolva!
Rekordlétszámot jelentő módon mintegy kétszázan indulnak a csütörtöktől vasárnapig tartó T-Mobile országos úszóbajnokságon, amelyet Széchy Tamás emlékére rendeznek meg a Komjádi uszodában, s amelyen a sportág jelenlegi legkiválóbb magyarja, Cseh László 13 számban áll rajthoz.

A világ- és Európa-bajnok mellett - aki kedvenceit, a 200 és 400 m vegyest ráadásul ezúttal kihagyja - a válogatott további alapemberei is halmozzák a startokat: amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a mellen olimpiai, vb- és Eb-győztes Kovács Ágnes például négy egyéni és három váltószámban próbál szerencsét, ugyanennyiszer indul a rövidpályás Európa-bajnok pillangózó, Boulsevicz Beatrix, s korántsem utolsósorban a 200 m mell athéni ötkarikás ezüstérmese, Gyurta Dániel is öt számban teszteli jelenlegi felkészültségét.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy az idei, sorrendben 108. ob kicsit a nyári, budapesti Európa-bajnokság "előzetese" is, még ha nem is a július végi-augusztus eleji Eb színhelyén, a Széchy Tamás megálmodta margitszigeti uszodában, de az ő emlékére rendezik, ráadásul a magyar bajnokság az egyik fő válogatóversenye az Európa-bajnokságnak.

Kiss László szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a versenyzők részéről minden idők "leglátogatottabb" ob-je lesz az ez évi, hiszen a mintegy 200 résztvevő 750-szer rajtol az összesen 40 számban a négy nap alatt. Hozzátette, hogy 40-45 fős magyar Eb-csapattal számolnak, s házigazdaként különösképpen élni kívánnak a LEN, a kontinentális szövetség által a nemzeti szövetségeknek biztosított lehetőséggel, amennyiben négy versenyzőt indítanak valamennyi olyan számban, amelyben ezt a friss LEN-szabály megengedi. A kapitány külön kitért a szponzorok dicséretére, mondván, hogy nekik köszönhetően anyagi gondok nélkül zajlott az eddigi felkészülés, s vannak túl eredményes hazai és külföldi edzőtáborokon a válogatottak.

Maguk a klasszis versenyzők is elégedetten beszéltek a táborokról, Boulsevicz, Kovács, Cseh és Gyurta egy emberként szögezte le, hogy nagyszerűen sikerült az eddigi felkészülés, és valamennyien jó időeredményeket várnak maguktól az országos bajnokságon. Cseh László egyenesen úgy fogalmazott, hogy soha korábban nem ért el olyan kimagasló edzéseredményeket, mint az idén, s noha fő számaiban nem indul, éppen vegyesúszásának további javítása érdekében startol szinte minden más számban, így a különböző melltávokon is. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a Komjádiban külön Gyurta-Cseh csatákat is láthat a közönség.

A sajtótájékoztatón több alkalommal is szóba került a budapesti Eb, s az egyik fő "üzenet" az volt, hogy mielőbb érdemes és célszerű is megvásárolni a várhatóan március végétől kapható belépőjegyeket. Tudniillik akkora a külföldi érdeklődés is - Németországból 1000, Hollandiából 600 tikettet igényeltek máris -, hogy nyárra várhatóan már egyetlen jegy sem marad...

Az országos bajnokságon minden nap délelőtt 9.30 órakor indulnak a versenyek az előfutamokkal, s - a vasárnapot kivéve, amikor 16 óra a kezdési időpont - naponta egységesen 17 órától bonyolítják le a döntőket: csütörtökön 8-at, pénteken 11-et, szombaton 9-et, a befejező napon pedig 12-t.