Vágólapra másolva!
A vendég ausztrálok nyerték a két tartalékos csapat találkozóját Svájcban, a tenisz Davis-kupa nyolcaddöntőjében. Az osztrákok és a németek szépítettek a zárónapon, míg a hollandokat és a svédeket kiütötték ezen a hétvégén.

Papíron kettő, a valóságban csak egy nyitott kérdés maradt vasárnapra a Világcsoport negyeddöntőjének párosítását illetően. A románok esélye Victor Hanescu sérülése után minimálisra csökkent, az amerikaiak nyertek is 4-1-re.

A ranglista alapján jelenleg az első számú román teniszező szombaton a páros közben dobta be a törülközőt, annyira erős fájdalmat okozott neki a baloldali lengőborda sérülése. Kórházba vitték MRI-vizsgálatra, és nem valószínű, hogy tudja vállalni a játékot Andy Roddick ellen.

Az amerikaiak visszafogottan ünnepelték, hogy 0:1-ről fordítottak 2:1-re. A közönség kiszolgálása érdekében azonban mindent megtettek: a tévékommentátorként jelen lévő John McEnroe gyorsan átöltözött és öccsével, a Davis-kupa-kapitány Patrickkel párban bemutatót játszott a Bryan fivérek ellen.

Az öt európai helyszín közül csak Genfben lehetett izgulni az utolsó napon. A hatezres Palexpo-arénát harmadszor is megtöltötték a piros-fehérbe öltözött szurkolók, akik tudták, hogy még nem úszott el a hajó. A vendégek kapitánya, John Fitzgerald nagyon magabiztos nyilatkozott csapata esélyeiről, hitt a játékosaiban, a frissességükben. Stanislas Wawrinka ugyanis nem pihenhetett szombaton, mint Peter Luczak. A fedett, salakos pályán azonban nem ez döntött. A svájci végig jobb volt, erőteljesebben teniszezett és attól sem jött zavarba, hogy a harmadik játszmát két meccslabdáról elvesztette.

De hiába hozta mindkét egyéni mérkőzését a világranglistán 51. fiatalember, a Michael Lammer helyére került Georg Bastl nem tudott mit kezdeni a hatalmasakat adogató Chris Guccione játékával. A húszéves, két méter magas, balkezes melbourne-i összesen 37 ászt szervált, és a harmadik mérkőzéslabdáját értékesítve 7:5, 6:3, 7:6-ra nyert. Pályafutása során először győzött a Davis-kupában tétre menő mérkőzésen. A svájciak viszont továbbra is nyeretlenek az ausztrálok ellen a Davis-kupában.

Grazban az osztrákok kihasználták, hogy Mario Ancic és Ivan Ljubicic már pihent vasárnap és két nyert játszmára teniszezve felzárkóztak 3:2-re. A kapitányt Thomas Mustert az bosszantotta leginkább, hogy szerinte a 0:3 helyett nyugodtan állhattak volna 2:1-re is.

Halléban a németek próbálták megmutatni, hogy azért nem felejtettek el teniszezni. A közönség kitartott a kedvencek mellett, több mint hétezren ültek a Gerry Weber stadion lelátóján, annak ellenére, hogy a vendégek már bebiztosították a tovább jutásukat. A franciáknál a szombati páros két szereplője kapott játék lehetőséget, így Tommy Haas és a megsérült Nicolas Kiefert helyettesítő Rainer Schuttler könnyebben tudott szépíteni.

Siklós Erik