Vágólapra másolva!

Tizenhat magyar a rövidpályás úszó-Eb-n

Négy napon át, csütörtöktől vasárnapig vetélkedik az év rövidpályás európai záróversenyén a 25 méteres távokon (is) otthonos kontinentális úszóelit: a trieszti Eb-n 37 országból mintegy félezren próbálnak szerencsét, köztük 16 magyar is. A 38 számot tartalmazó műsor minden nap egyformán délelőtt 9-kor kezdődik az időfutamokkal, s 17 órától zajlanak az elődöntők és a finálék. 

Budapestről Kiss László szövetségi kapitánnyal az élen kedden buszozott el a válogatott az olaszországi Európa-bajnokság színhelyére, és szerda reggel már edzett is minden magyar versenyző egyesületi edzője felügyeletével.

Ami az esélyeket illeti, Kiss László azt mondta, mindenképpen túl szeretnék szárnyalni a tavalyi, bécsi eredménysort, amikor is "röviden" 2 arany, 1 ezüst és 2 bronzérem volt az össztermés: Cseh László nyerte a 400 m vegyest, 200 m vegyesen második, 100 m háton pedig harmadik lett, Risztov Éva győzött 400 m vegyesen, s ugyanebben a számban Hosszú Katinka harmadikként ért célba. A kapitány úgy véli, az éremkollekció bővülésére a junior Eb-n remekül szerepelt fiatalok jelentenek garanciát, akiket csak részben hoztak ki Triesztbe rutinszerzés céljából, némelyikük akár egy igazán kiugró eredménnyel is kirukkolhat.

"A hódmezővásárhelyi országos bajnokságon már látszott, hogy jó formában lesznek a versenyzőink Triesztben, hiszen kiváló eredményeket értek el annak ellenére, hogy előtte kemény edzőtáborozáson vettek részt" - magyarázta Kiss László. "Az ob után négy héttel következik az Európa-bajnokság, azaz csak javulhatnak a teljesítmények."

A magyar remények legfőbb hordozója ezúttal is Cseh, bár a 25-ös medencében duplán számító fordulók specialistájaként jegyzett osztrák Rogan kemény vetélytársa lesz. Sőt az olasz Boggiato is beleszólhat a vegyesszámok végkifejletébe, elvégre ő a többi hazaival egyetemben már két hete a helyszínen készül, mi több, már részt is vett egy tesztversenyen.

Ami a többieket illeti, Kiss elmondta: "A harmadvirágzását élő Kovács Ágitól is várható egy vagy több dobogós helyezés, ami kiváló eredmény lenne tőle. Nagyon bízom abban, hogy négyszáz vegyesen Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka elöl végez, Boulsevicz Bea és Lipcsei Krisztina pedig kétszáz pillangón lepheti meg a vetélytársakat. A Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn döntőbe juthatnak, s ott akár meglepetést is szerezhetnek, akárcsak Kis Gergő, de a többi fiatalnak is összejöhet a finálé. Sőt még a mi 'nagy öregünk', Kerékjártó Tamás is jó lehet egy éremre kétszáz vegyesen."

Mellettük persze a többiektől - Dara Esztertől, Nagy Pétertől, Rácz Ákostól, Rudolf Rolandtól, Szabó Jánostól, Zubcsek Dénestől - sem pusztán "aktív részvételre" számít a szakvezetés, miközben maguk a versenyzők is szeretnének megfelelni mások, s legalább ugyanannyira saját elvárásaiknak.