Vágólapra másolva!
Bedák Pál ezüstérmes lett a kínai Mianjangban zajló 13. férfi ökölvívó-világbajnokságon, miután a fináléban pontozásos vereséget szenvedett a hazai Cou Si-mingtől.

A szombati parádés elődöntő után a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes klasszis elmondta: valószínűleg nagyon nagy különbséggel kell megvernie a hazai pálya előnyét élvező Cout, hogy nyerhessen.

Nagyon rosszul kezdődött a mérkőzés, a hazai nézők által buzdított Cou rögtön a magyarnak ugrott, s a menet során folyamatosan - részben a pontozóknak köszönhetően is - lépett el a Bedáktól, aki nem találta korábbi formáját, egyetlen ütése sem volt pontos, így 7-0-ra elvesztette a periódust.

Ekkora hátránnyal nem maradt más taktika, mint menni előre, ami nagyon kedvezett Counak. A nála majd egy fejjel alacsonyabb Bedák nem tudott igazából közel kerülni hozzá, sok luftot ütött, igaz, jónak látszó ütései sem értek sokáig pontot, így újra nőtt a különbség, s már 12-4 volt a kínai javára az állás.

A harmadik menetben Bedákon ugyan látszott, hogy görcsössé vált, de egyre többször ütött jól, nagy erőkkel ment előre, míg a kínai fáradni látszott, sokszor szabálytalankodott, ennek ellenére az esetek többségében jól mozgott el ellenfelétől. Ezt a periódust a látottak alapján Bedák nyerte, mégis újabb öt ponttal gyarapodott az eufóriába eső mianjangi nézők buzdította hazai öklöző előnye.

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a magyar kiválóság már nem érheti utol ellenfelét, csak abban lehetett reménykedni, hogy sikerül kiütnie. Bedák is tudta ezt, végig látni lehetett rajta, hogy egy nagy ütés lehetőségére vár, néha el is indította a jobb kezét, ám egyszer sem sikerült olyan pontosra, ami a győzelemhez kellett volna.

Bedák Pál ezzel a magyar férfi ökölvívás első ezüstérmese lett. "Sajnos Pimpa nem tudott úgy bokszolni, mint korábban. Az elején ugyan egy kicsit a pontozók is elnyomták, de összességében megérdemelten nyert a kínai bokszoló" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"Ugyanaz történt Palival, mint az olimpián, az elején hátrányba került és utána begörcsölt" - nyilatkozta a pontozókra láthatóan nagyon dühös Csötönyi Sándor szövetségi elnök.

Eredmény, döntő:
48 kg:
Cou Si-ming (kínai) - Bedák Pál 31-13

A férfi amatőr ökölvívó-világbajnokságok eddigi magyar érmesei:
aranyérem:
Kovács István (1991 - 51 kg, 1997 - 57 kg)
Erdei Zsolt (1997, 75 kg)

ezüstérem:
Bedák Pál (2005, 48 kg)

bronzérem:
Váradi János (1986, 51 kg)
Molnár Tibor (1986, 67 kg)
Füzesy Zoltán (1989, 75 kg)
Hranek Sándor (1989, 81 kg)
Káté Gyula (2003, 60 kg)