Vágólapra másolva!
Bár három szerrel Kiss Katalin bizonyult a legjobbnak, parádés labdagyakorlatának köszönhetően a mindössze 15 éves Benyó Fruzsina nyerte a ritmikus gimnasztikázók Magyar Kupa versenyét a Csepeli sportcsarnokban.

Az idei magyar bajnokságon a fiatalokkal 23 évesen is lépést tartó Kiss Katalin győzött az összetettben Benyó Fruzsina előtt, s a Csepeli RG versenyzője három szerrel - kötéllel, buzogánnyal és szalaggal - is nyert, csak a legjobb labdagyakorlatért járó aranyérmet nem tudta megkaparintani, az Benyóé lett. S kétség sem férhetett hozzá, hogy a szombati Magyar Kupa is a kettőjük külön versenyét hozza a Csepeli sportcsarnokban.

A jelenlegi legerősebb hazai egyesületnek számító Óbudában versenyző Benyó remek labdagyakorlattal nyitott, ami 14,875 pontot ért, de ekkor még senki sem sejthette, hogy ez lesz a nap legmagasabb pontszáma. Kisst kötéllel 13,650-re értékelték, így viszonylag nagy különbség állt elő a két rivális között, de a csepeli versenyző fokozatosan csökkentette a hátrányát. Mindketten szép, hiba nélküli gyakorlatokat mutatott be; Kiss labdával 13,725, buzogánnyal 13,700 pontot kapott, Benyó kötéllel 13,250-et, szalaggal 13,425-öt.

Az utolsó szólítások előtt Benyó 0,475-del állt jobban, és mielőtt felment volna a szőnyegre, megkapta a szokásos bátorító puszit edzőjétől, Hölter Ivettől. S a Kölcsey Ferenc Gimnázium elsős tanulója nem is hibázott a mindig sok rizikót rejtő buzogánnyal, a pontozók 13,500-re értékeltek. Így Kissnek szalaggal 13,975-re lett volna szüksége ahhoz, hogy befogja, de csak 13,775-t kapott, s a csepeli lány remek fejszámoló képességről tanúskodva már a hivatalos eredményhirdetés előtt nyilatkozott: "Szerintem második lettem, de egyáltalán nem bosszankodom. Ugyan a labdagyakorlatommal nem vagyok megelégedve, de a másik hárommal igen, mert szerintem azok nagyon jól sikerültek. Az ob-t megnyertem, ott is szereztem három szerenkénti aranyat, most a Magyar Kupán szintén, így azt hiszem, elégedett lehetek."

Forrás: [origo]

Benyó Fruzsina edzői, Érfalvy Nóra és Hölter Ivett között mutatja az MK-éremkollekcióját

A Magyar Kupán így előállt az a helyzet, hogy a "legértékesebb" aranyérmet, az összetett verseny győztesét megilletőt Benyó Fruzsina kapta, aki csak egy szerrel, labdával bizonyult a legjobbnak, s a két arany mellé még három ezüstérmet kapott. Kiss Katalin három aranyat és két ezüstöt vihetett haza. Az összetett verseny harmadik helyezettje Zsidi Orsolya lett, aki a szerenkénti eredményhirdetések során további három bronzérmet is begyűjtött, a negyedik pedig Buda Juliannáé lett.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a Magyar Kupát, főleg azután, hogy a bajnokságban csak második lettem. De éppen az ob-ezüst volt az, ami ráébresztett, hogy még keményebben kell edzenem. Úgy gondolom, hogy a gyakorlataim szépen sikerültek, a legjobban, ugyanúgy mint az ob-n, most is a labdával ment, pedig nem mondhatom, hogy ez lenne a kedvenc szerem. Tulajdonképpen mindegyiket egyformán szeretem" - árulta el Benyó Fruzsina.

Magyar Kupa, egyéni összetett:
1. Benyó Fruzsina (Óbuda) 55,050
2. Kiss Katalin (Csepeli RG) 54,850
3. Zsidi Orsolya (Limes) 48,225
4. Buda Julianna (Hegyvidék) 46,200
5. Szigeti Aida (Óbuda) 42,850
6. Erős Brigitta (Óbuda) 40,450.

Fábik Tibor