Vágólapra másolva!
Négy évvel a kerékpársport történetének legnagyobb doppingbotránya után a bíróság öt versenyzőt - Dario Frigo, Alberto Elli, Giuseppe di Grande, Domenico Romano és Ermanno Brignoli - és egy masszőrt - Primo Pregnolato - ítélt börtönbüntetésre. Az ítélet végrehajtását felfüggesztették.

A 2001-es Giro d' Italián a rendőrség egy összehangolt akció keretében átkutatta a versenyzők és kísérőik szálláshelyét és az olasz törvények értelmében azok ellen is eljárás indult, akiknek a holmija között tiltott teljesítményfokozót találtak.

Frigo, Elli és di Grande féléves börtönbüntetést kapott és 12 ezer eurót kell fizetnie. Pregnolatóra a doppingtörvények megsértése miatt nyolc hónap börtön és 6000 eurós büntetés vár. Romano és Brignoli öt, illetve egy hónapos börtönbüntetést kapott.

Frigo az idei Tour de France-on is doppingbotrányba keveredett. Július 12-én felesége autójában gyanús ampullákat találtak. Frigo feleségét a rendőrség őrizetbe vette, a kerékpáros szerződését csapata, a Fassa Bortolo azonnali hatállyal felbontotta.