Vágólapra másolva!
A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) január 31-ig, a jelentkezési határidő lejártáig elküldi levelét Lausanne-ba a vizes sportok világszövetségének (FINA), amelyben hivatalosan is visszalép a 2009-es budapesti világbajnokság megrendezésének szándékától - jelentette be Ruza József főtitkár csütörtökön.

A főtitkár hozzátette, hogy a MÚSZ és a pólószövetség elnöke, Gyárfás Tamás és Martin György még egyeztet ugyan, hiszen a vízilabda is része a világbajnokság programjának, az úszószövetségi elhatározás azonban véglegesnek tekintendő.

A kihátrálásnak nincs semmilyen következménye, eddig csak szándéknyilatkozatot tett a MÚSZ, a pályázati anyaggal kibővített tényleges rendezési szándékot e hónap végéig kell(ett volna) megerősíteni. A szövetség azonban - amint azt Gyárfás Tamás már a hét elején előre jelezte - a visszalépés mellett döntött, amit a szerdai elnökségi ülésen szavazással hoztak meg.

A MÚSZ azt követően állt el a rendezési elképzeléstől, hogy a 2009-es úszó-vízilabda vb margitszigeti lebonyolítása ellen több - önkormányzati, pártpolitikai, környezetvédelmi - irányból is mind élesebb tiltakozások érkeztek. Az úszószövetség ugyanakkor reméli, hogy legalább a már elnyert 2006-os margitszigeti úszó Európa-bajnokság megrendezésének nem lesz akadálya.

A "vizes diplomácia" eseményei közepette maguk az úszók immár az az úszásra összpontosítanak. A legjobbak - miután szerdán az is eldőlt, hogy a Bp. Spartacus után a Kőbánya SC színeiben folytatja működését a Turi György irányította, Cseh Lászlót, Risztov Évát, Kovács Ágnest is felvonultató Kőér utcai műhely - a hétvégétől edzőtáborozással vágnak neki a 2005-ös nagy feladatoknak. Ide sorolandó a júliusi budapesti ifjúsági Európa-bajnokság és a szintén ebben a hónapban, Montrealban rendezendő felnőtt világbajnokság.

Kiss László szövetségi kapitány elmondása szerint a jelen és a közeljövő kiválóságai közül 12-en a spanyolországi Sierra Nevadába utaznak szombaton, s ott edzőtáboroznak január 29-ig, míg egy 19 fős társulat vasárnaptól a balatonfűzfői uszodában dolgozik két héten át.

Az edzőtáborok résztvevői:
Sierra Nevada
férfiak: Cseh László, Gyurta Dániel, Kovács Norbert, Makány Balázs, Molnár Ákos, Rudolf Roland, Verrasztó Dávid
nők: Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn

Balatonfűzfő
férfiak: Bodor Richárd, Financsek Gábor, Gercsák Balázs, Gercsák Tamás, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Nagy Péter, Povázsay Zoltán, Szabó János, Zubcsek Dénes
nők: Bor Kata, Boulsevicz Beatrix, Cseh-Németh Luca, Hajnal Erika, Lipcsei Krisztina, Nagy Réka, Reményi Diána, Szepesi Nikolett, Urbán Kata.