Bizottság vizsgálja a margitszigeti uszodaépítést

Vágólapra másolva!
Három fős testület vizsgálja a Margitszigetre tervezett uszoda felépítésének hatásait. Környezetvédők tiltakoznak a sziget beépítése ellen, szerintük az úszó Európa-bajnokságra tervezett létesítmény miatt 3 hektár zöld tűnne el.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Hargitay András világbajnok úszó vezetésével, a Magyar Úszó Szövetség felkérésére bizottság alakult, hogy megvizsgálja a budapesti 2005-ös junior és a 2006-os felnőtt úszó Európa-bajnokság lebonyolítása érdekében a margitszigeti uszoda bővítése mellett-, és ellen szóló érveket. A háromszoros világ- és Európa bajnok vezette testület tagja Tóth Ákos, a TF tanszékvezetője, egykori szövetségi kapitány, és Güttler Károly olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnokm úszó.

A testület megalakítása azért vált szükségessé, mert a tervezett Széchy Tamás-uszoda munkálatai kapcsán nézeteltérés alakult ki a szervezők és a környezetvédők között. A zöldek korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is arra kérték egy nyílt levélben, hogy ne támogassa az uszodaépítést.

Az írás szerint máshol is fel lehetne építeni a sportversenyekhez szükséges uszodát, ahol nem kellene egy védett közpark fáit kivágni. A zöldek úgy vélik, a korábban tervezett lágymányosi, vagy a Kőér utcai helyszínek megközelíthetősége is lényegesen kedvezőbb. A levél szerint a tervezett építkezés 3 hektár szigeti zöldterület igénybevételével járna, emellett veszélyeztetné a margitszigeti ivóvízbázist is.

A levél írói megjegyzik, hogy a most tervezett építkezés után újabb munkálatokat kellene végrehajtani: a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerintük úgy nyilatkozott, hogy 2009-ben ugyanitt VB-t rendeznének, s ehhez további bővítésre, újabb margit-szigeti területekre lesz szükség. A környezetvédők ezért csak egy másik helyszínen támogatnák egy új uszoda építését és az EB hazai megrendezését. A zöldek levelét több egyetemi tanár, akadémikus professzor és ismert színész is aláírta.