Vágólapra másolva!
A vívósport bíráskodását forradalmi módon megváltoztatható találmány debütál szombaton a Józsefváros-kupa nemzetközi versenyen, amelyen többek között a férfi kard egyéniben olimpiai bajnok olasz Aldo Montano, valamint az Athénban mögötte ezüstérmes Nemcsik Zsolt is pástra lép a Nemzeti Lovardában.

A bíráskodás menetének megváltoztatása az egyik legismertebb nemzetközi versenybírónk, Erdei Péter ötlete, akit a konvencionális fegyvernemekben - azaz a kardban és a tőrben - a ténylegesen elért találatok igazságosabb elbírálása, valamint a versenyek érthetőbbé, élvezetesebbé tétele vezérelt.

"Sokan hajlamosak csak magukban véleményt nyilvánítani, s ha ki kell állni versenyzők, szakemberek, komoly szakértő publikum elé, akkor már nem mernek ítélkezni, nem vállalják a zsűriskedést. Ez a tény már komoly problémákat okozott a vívósportban a múltban is. Az anonimitás talán részben segít megoldást találni, de ehhez szükséges egy technikai berendezés is" - mondta Erdei Péter, aki egy villamosmérnök barátjával el is készíttette az eszközt.

A működési elve némileg hasonlít ahhoz az elektronikai berendezéshez, amelyet súlyemelésben használnak. Itt három bíró dönti el többségi szavazással, hogy a bemutatott gyakorlat érvényes volt-e. Vívásban ugyancsak három versenybíró tartana a kezében egy-egy nyomógombos találatjelző berendezést, amely összeköttetésben állna a központi kijelzővel. Azaz mindhárom versenybíró magában eldöntheti, hogy melyik fél javára ítélne érvényes találatot, avagy együttes tust. A központi kijelző pedig a többségi elv alapján egyetlen színes lámpa felvillanásával érvényesítené a találatot.

A bíráskodás ebben az esetben kétségkívül objektívabb lenne, hiszen három szempár, ráadásul mindegyik más szemszögből, kétségkívül többet lát. S három személyt együttesen szinte lehetetlen az asszó alatti viselkedéssel befolyásolni. (Erre éppen jó példa az athéni kard egyéni döntő, s ott Montano nem éppen sportszerű viselkedése, hőbörgése...) A közönség számára pedig mindenképpen érdekesebb, követhetőbb lenne a verseny, hiszen elmaradna a zsűrielnök "magyarázkodása", amint az ő értelmezésében akciónként levezeti a történteket.

Az érem másik oldalaként több bírót kellene foglalkoztatni, ami plusz anyagi terhekkel is járna. Az is tény, hogy a nemzetközi szövetség nehezen hajlik a változtatásokra. Ám ennek ellenére Erdei Péter bízik benne, hogy belátható időn belül már ezen elven s az általa kitalált technikai berendezéssel bíráskodnak a világversenyeken. A Józsefváros-kupán mindenesetre átesik a tűzkersztségen a szerkezet, s egy szakmai fórumon a vívás nagyhatalmai közül az olaszok és a franciák is véleményezik.

Fábik Tibor