Vágólapra másolva!
Világbajnoksághoz méltóan színvonalas és színpompás nyitóünnepség előzte meg a kairói cselgáncsos seregszemle első napjának helyosztóit, ám a szervezés a legkevésbé sem tökéletes Egyiptomban. A magyarok közül a 100 kg-os Hadfi Dániel a hetedik helyen végzett.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) illetékesei a körülmények ismeretében alighanem kétszer is meggondolnák már, hogy Kairónak adják-e a világbajnokság rendezési jogát, ugyanis elképesztő káosz és fejetlenség veszi körül az eseményt.

Egy nappal a csütörtöki nyitány előtt mintegy 150 külföldi résztvevőnek - a foglalás ellenére - még nem volt szállása, a szerencsés elhelyezettek viszont a versenyruházatukat kifogásolták. Az egyiptomi szervezők ugyanis valamennyi sportolónak a keresztnevét nyomtatták rá a dzsudogik hátára, így a magyarok például "Miklos", "Daniel" vagy "Laszlo" néven lépnek tatamira. Az IJF szigorú előírásai ellenére még az is előfordul, hogy néhány cselgáncsozó mindenfajta jelzés vagy felirat nélkül kezdi meg a küzdelmeket.

A szálláshelyül szolgáló Hotel Novotelben eleinte senki sem tudta, hogy az érdekeltek mikor és hogyan juthatnak el a jó félórányira lévő csarnokba. A portán többen taxit ajánlgattak a magyar küldöttségnek, mígnem a 70 kg-ban szereplő Mészáros Anett kiderítette egy üresen álló buszról, hogy annak sofőrje ingyen is elviszi a társaságot, mivel a vb hivatalos szállítója.

Az egyre feszültebb légkört végül Ahmed oldotta fel: a helybéli fiatalember átadott egy mobiltelefont dr. Hidas Péter csapatorvosnak, akivel egy ismeretlen kairói magyar közölte, hogy bármiben szívesen segítségére van a társaságnak, sőt ingyenes és magyar nyelvű városnézést is szervez. Addig is minden kérdéssel, problémával a mosolygó, szemüveges Ahmedet kell keresni, aki reggel 5-től délután 5-ig jó kapcsolatai révén bármit elintéz. A sofőrrel történt egyeztetésének köszönhetően például a busz két perc múlva már az aréna felé robogott...