Vágólapra másolva!
Augusztus 5. és 7. között ifjúsági világbajnokság lesz Szegeden, ahol a különböző szakágakban fiatal tehetségek mérik össze erejüket 55 ország képviselőivel. A magyar férfi kenuválogatott tagjai közül Nagy Péter két számban is rajthoz áll Szegeden, és az egyikben ikertestvérével együtt száll majd csatába a világbajnoki címért.

A két válogatóverseny után kenu szakágban egyedül a Német G. Dániel, Németh Tamás páros helye volt biztos a vb-csapatban, akik mindkét válogatót fölényesen nyerték 1000 méteren. Egyesben Kiss Tamás Kövér Márton visszalépése révén vált vb-indulóvá, míg Kövér, Nagy Péterrel a párost választotta. 500 méteren viszont a szétlövések döntöttek, ami a négyesek összetételében is meghatározó volt.

Így végül 500 egyesben Korisánszky Péter, párosban a Körmendy Péter, Németh Szabolcs duó vívta ki a szereplés lehetőségét a hazai rendezésű világversenyen, míg a négyeseknél 1000 méteren a Szemán, Korisánszky, Körmendy, Németh egységgel, 500 méteren pedig a Kövér, Nagy, Nagy, Szemán összeállítású hajóval találkozhatnak a szurkolók augusztus 5. és 7. között Szegeden.

A kenuválogatott tagjai közül Nagy Pétert kérdeztük a felkészülésről és a csapattársakról.

- Milyen számokban indul a három nap múlva kezdődő szegedi ifjúsági világbajnokságon?
- 1000 méteren párosban Kövér Mártonnal, 500 méter négyesben pedig szintén Kövér Marcival, Nagy Gergellyel és Szemán Gáborral.

- Ha jól tudom, Nagy Gergely nem csak a névrokona.
- Nem, ő az ikertestvérem. Kiskorunk óta először indulunk együtt versenyen, úgyhogy izgalommal várjuk a megmérettetést. Tíz éve kenuzunk, és annyira ismerjük egymást, minden apró hibánkat, hogy ez szinte már nehezíti az összhang megtalálását, de szerintem nem lesz probléma a négyessel, nagyon jó kis csapatot alkotunk.

- Annyira jók, hogy akár éremre is esélyesek?
- Igen, mindenképpen szeretnék vagy a négyesben, vagy a párosban dobogós helyen végezni, de az sem lenne baj, ha mindkét versenyen érmet szereznénk. A felkészülés közben igazából a párost erőltettük Marcival, és sikerült a válogatók alapján bekerülni a négyesbe is, amire az elmúlt három hétben kezdtünk el készülni. Az időeredmények alapján sokat fejlődtünk az elmúlt hetek során, Szemán Gábor pedig nagyon érti a dolgát. Ő a "stroke" a négyesben, mi pedig mindent megteszünk, hogy minél jobban szerepeljünk.

- Miért éppen kenuzni kezdett el annak idején, hiszen ez sokkal nehezebben tanulható mozgásforma, mint a kajak?
- A véletlenen múlt, hogy kenuzni kezdtünk a testvéremmel. Az osztályfőnökünk javasolta, hogy fölös energiáinkat inkább kenuzással vezessük le, és mivel a férje kenuedző volt, nála kezdtünk el evezni. Amúgy ez valóbban nehéz sportág, két-három év, mire élvezni tudja az ember az evezést a kenuban, viszont az első verseny leírhatatlan élmény. Nagyon izgultam, remegett a térdem, de nyertünk, és ezért maradandó emlék lesz.

- Most milyen érzés lesz Szegeden, hazai közönség előtt versenyezni?
- Biztos remek hangulat lesz a pályán. A családom is szurkol majd értünk. Még egy testvérünk van, aki vízilabdázik, úgyhogy nálunk a sport családi hagyomány. Bár a kenuzást mi kezdtük testvéremmel, biztos lesz, aki követi majd a példánkat.

- Az ifi-vb után mi a következő feladat rövid és hosszú távon?
- Októberben, Ausztráliában rendezik a maratoni világbajnokságot, erre szeretnék kijutni. Ami a jövőt illeti, szeretnék tovább versenyezni a junior és felnőtt mezőnyben is, de még nem tudom, hogyan fogom az egyetemi tanulmányaimmal egyeztetni az élsportot. Idén vettek fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, és remélem, ahogy eddig, úgy a jövőben is sikeres tudok lenni mind a tanulás, mind a sport területén.