Vágólapra másolva!
Szombaton Reggio Calabriában az 1,15 km-es prológgal kezdődik a 88. olasz országúti kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia, amely minden bizonnyal továbbra is a hazai versenyzők dominanciáját hozza majd. Bodrogi Lászlót nem nevezte csapata, a Credit Agricole.

Hatalmas harcra lehet számítani a végső győzelemért, s nagy kérdés, hogy az azonos csapatban szereplő Damiano Cunego és Gilberto Simoni közül valamelyik kedvezményezett helyzetben van-e a másikkal szemben. Előbbi a címvédő, míg utóbbi 2001-ben és 2003-ban diadalmaskodott az év első háromhetes körversenyén.

A Lampre két klasszisára várhatóan honfitársaik lesznek a legveszélyesebbek. Minden bizonnyal számolni kell a Giro 2000-es és 2002-es bajnokával, Stefano Garzellivel, illetve Paolo Savoldellivel, valamint a tavalyi Tour de France-on harmadik Ivan Bassóval is.

A nem olasz versenyzők közül a spanyol Joseba Beloki és a korábban Vueltát nyert Aitor Gonzalez, esetleg a tavalyi második ukrán Szerhij Goncsar szoríthatja meg a hazai kerekeseket, de a hegyeken meglepetést okozhatnak az Euskatel baszk versenyzői is. Legutóbb 1996-ban fordult elő, hogy nem olasz versenyző nyert összetettben, akkor az orosz Pavel Tonkov diadalmaskodott.

A sprinterek között szintén rendkívül izgalmas versenyre van kilátás, ugyanis a legjobbak mind rajthoz állnak Olaszországban. Közülük is kiemelkedik Alessandro Petacchi, akit riválisai csak elvétve tudnak legyőzni. Az ausztrál Robbie McEwen és Stuart O,Grady, illetve az észt Jaan Kirsipuu, valamint a német Erik Zabel azonban mindenképpen képes lehet megelőzni a hazai szurkolók nagy kedvencét.

Érdekesség, hogy az egynapos viadalokon remeklő kerekesek közül is nyeregbe szállnak ketten: az olimpiai bajnok Paolo Bettini és Pro Tour-sorozatban élen álló Danilo Di Luca egy-egy szakaszon valószínűleg megpróbál majd megszökni a mezőnytől.

Az idei Girón 1850 méter híján 3500 km-t tesz meg a 198 kerekes, akire - a prológgal együtt - három egyéni időfutam és öt elképesztően nehéz hegyi szakasz vár, az utóbbit illetően ráadásul négy ízben is a hegycsúcson lesz a befutó.

a Giro d'Italia utóbbi tíz győztese
1995: Tony Rominger (svájci)
1996: Pavel Tonkov (orosz)
1997: Ivan Gotti (olasz)
1998: Marco Pantani (olasz)
1999: Gotti
2000: Stefano Garzelli (olasz)
2001: Gilberto Simoni (olasz)
2002: Paolo Savoldelli (olasz)
2003: Simoni
2004: Damiano Cunego (olasz).