Vágólapra másolva!
Cselgáncsozóink remekül kezdtek a Hungária-Szentkirályi-kupán, a budapesti Körcsarnokban zajló Világkupa-verseny első napján Ungvári Miklós (66 kg) arany-, Burján László (60 kg) és Braun Ákos (73 kg) bronzérmes lett.

A 26 ország dzsúdósait felvonultató verseny legnagyobb sztárjának beharangozott athéni olimpiai bajnok koreai Li Von Hi (73 kg), akinek vb-aranya is van, megérkezett ugyan Budapestre, de úgy döntött, hogy a versenyen nem indul el, csak az azt követő nemzetközi edzőtáborban vesz részt aktívan. Egy másik klasszis, a világbajnok tunéziai Lunifi (66 kg) leadta a nevezését, be is sorsolták a versenybe, ám mivel nem jelent meg a szombat reggeli mérlegelésnél, azonnal kihúzták a nevét az indulói listáról.

Mindez számunkra azért is érdekes volt, mert a 66 kg-os kategória sorsolásánál Lunifi, a hozzá hasonlóan világbajnok kubai Arencibia és az Európa-bajnok Ungvári Miklós ugyanarra az ágra került. S Ungvári a szlovén Kirbis legyőzése után a kubaival találkozott. A nagy csatát egy kokát érő páros lábfelszedéssel Európa-bajnokunk nyerte meg, aki ezután a francia Bouheraoua, majd az orosz Badriasvili ellen is nyert. A döntőben egy másik orosz, Gadanov két kokával elhúzott, de a remekül hajrázó Ungvári leszorította ellenfelét, s ipponnal nyert.

- Melyik volt az igazi döntő? Az a mérkőzés, amit Gadanov vagy amit Arencibia ellen vívott? - kérdeztük az eredményhirdetés után Ungvárit, aki a legtechnikásabb magyar versenyzőnek járó különdíjat is megkapta.
- Az orosz fiú az elején meglepett, nagyon keményen küzdött. Olyan érzésem volt, hogy le akarja tépni a nyakamat. De a kubait mégis nehezebb volt legyőzni. Ő klasszis versenyző, világbajnok és olimpiai bronzérmes. Eddig negatív volt a mérlegem ellene, most, hogy én nyertem, talán egálban vagyunk.

- Mit szólt, amikor meglátta, hogy milyen rettenetes sorsolást fogott ki?
- Nem nagyon szoktam előre megnézni a sorsolást, s most is jól tettem, hogy nem néztem meg. Mert különben reggel biztosan nem lett volna étvágyam... Azt tudtam, hogy az első ellenfelem egy szlovén srác lesz, s először igyekeztem csak erre a mérkőzésre koncentrálni.

- A hazai pálya növelte a harci kedvét?
- Mindenképpen, s az különösen feldobott, hogy sokan jöttek szurkolni a szűkebb környezetemből, Kecskemétről és Ceglédről is, itt volt a családom, és a barátnőm Hollandiából. Az ő jelenléte komoly "dopping" volt számomra.

Ungvári aranyérme mellett két bronzot is sikerült itthon tartani: Burján László a 60, Braun Ákos a 73 kg-ban állhatott a dobogó harmadik fokára. A tavalyi budapesti junior vb-n második helyezett, még csak 20 éves Burján most először lett érmes felnőtt Világkupa-versenyen, mégis önkritikusan nyilatkozott: "A harmadik helyemmel maximálisan elégedett vagyok, de a szőnyegen mutatott teljesítményemmel egyáltalán nem. Lehet, hogy kívülről úgy tűnt, egész jól ment a dzsúdó, de én belülről érzem, hogy egyáltalán nem ment jól... "

A Hungária-Szentkirályi-kupán vasárnap a 81, a 90, a 100 és a +100 kg-os kategória küzdelmeire kerül sor.

Fábik Tibor