Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége mint fellebbviteli bizottság szerdán meghallgatta a doppingvétség miatt athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet, s mindkettejük ügyében a halasztás mellett döntött. A testület egyben megállapította, hogy Pikó Károly orvos felelőssége nem vethető fel.

Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta: Annus esetében felmerült, hogy a versenyző a nemzetközi szövetségnek (IAAF) korábban hivatalosan bejelentette visszavonulását, a MASZ felé azonban ezt nem tette meg, és egyúttal kérte a fegyelmi eljárás lefolytatását. Az elnökség ezért szerdán felszólította Annust, hogy nyilatkozzon a jövőjét illetően, ő azonban ezt nem tette meg, és halasztást kért. Kormányrendelet alapján visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás.

Fazekas ügyében a MASZ kezdeményezésére történt kéthetes halasztás, mivel újabb szempontok merültek fel, így többek között új tanúk meghallgatására van szükség.

Pikó Károly, Annus és Fazekas orvosa esetében az elnökség kétórás tárgyalás után megállapította, hogy felelőssége nem vethető fel. "Az elnökség, akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottsága megállapította, hogy a doppingesetek kapcsán orvosi mulasztás nem történt. A MASZ egyúttal köszönetet mondott Pikó doktornak a 23 éven át tartó együttműködésért" - mondta Rábold. Pikó Károly az elmúlt hónapokban már nem állt a MASZ alkalmazásában, az olimpián a MOB orvosi csoportjának tagjaként vett részt.

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre eltiltotta Annust és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. A MOB elnöksége október 15-én született határozatában tudomásul vette a két versenyző eltiltását, ugyanakkor felszólította az atlétikai szövetséget a doppingvétség elkövetéséhez esetleg segítséget nyújtó, abban közreműködő személyek szerepének tisztázására, s ha kell, felelősségük megállapítására. Fazekast elégtelen mintaadás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg első helyétől.