Vágólapra másolva!
Annus Adrián, az athéni győzelmétől a doppingszabályzat megsértése miatt megfosztott kalapácsvető - hosszas huzavona után - vasárnap egy budapesti szállodában átadta aranyérmét Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének.

Annus, akit utólagos mintavétel megtagadása miatt zártak ki a játékokról, csütörtökön jelezte, hajlandó visszaadni az aranyérmét, de csak személyesen Schmitt Pálnak és csak abban az esetben, ha az ügye miatt hátrány érheti a többi magyar sportolót.

A MOB-elnök a Klub Rádióban szintén csütörtökön úgy nyilatkozott, vasárnap 10 és 13 óra között a Hotel Héliában tartózkodik és várja a szombathelyi versenyzőt - ezt azonban pénteken a MOB nem erősítette meg.

Annus vasárnap feleségével együtt érkezett a szállóhoz - ahol fotósok és újságírók hada várta -, majd nem sokkal később befutott Pál T. Gábor sajtótikár is, aki közölte, 10:28 órakor hívta Molnár Zoltán MOB-igazgató, s azt mondta, a MOB székházban kívánja fogadni őket Schmitt Pál.

Annus viszont kijelentette, nem megy a másik helyszínre. Ezt követően Schmitt Pál hívta Pál T. Gábort, és a "megváltozott helyzetre" hivatkozva kérte, hogy a MOB-székházban kerüljön sor az "éremátadásra", ne a sajtó nyilvánossága előtt. "Ide volt megbeszélve a találkozó, én 12 óráig itt várok" - mondta ekkor Annus.

Nem sokkal 12 óra előtt megérkezett Molnár Zoltán, s jelezte, már Schmitt Pál is a szállóban tartózkodik. A felek az igazgatói irodába vonultak, ahonnan a kalapácsvető csaknem egyórás megbeszélést követően távozott. "Átadtam az érmet Schmitt Pálnak, elmondtam érveimet, indokaimat az igazam mellett és hogy miért fordulok a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Ezek a tények már ismertek, minden dokumentum az ügyvédemnél van" - nyilatkozott Annus, aki az ügy kirobbanása óta először találkozott a MOB elnökkel.

Pál T. Gábor hozzátette, Schmitt határozott kérésére kerülték a sajtónyilvánosságot. Nem sokkal később a MOB elnök ennek ellentmondóan nyilatkozott. "Annus kérésére került sor négyszemközt a megbeszélésre. Elmondtam neki, jól döntött, hogy visszaadta az érmet, és hogy én mellette álltam. Hétfőn elviszem az aranyérmet Lausanne-ba" - mondta Schmitt.

Annus mellett a diszkoszvető Fazekas Róbertet elégtelen mintaadás miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg aranyérmétől. (Fazekas esetében még a díjkiosztó előtt született döntés, így meg sem kapta az aranyat) A szintén doppingvétség miatt ezüstérmétől megfosztott súlyemelő Gyurkovics Ferenc október 7-én visszaadta az ötkarikás játékokon nyert medált.