Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik és keddig tart a bulgáriai Albenában az öttusázók idei harmadik legjelentősebb versenye, az Európa-bajnokság, amelyen a magyar csapattól - mivel nem a legjobb összeállításában szerepel - ezúttal csupán egy-két érem megszerzése várható.

A kontinensviadalon nem lesz ott a kétszeres egyéni világbajnok, Sydneyben ötkarikás ezüstérmes, az athéni játékokon azonban csupán nyolcadikként végző Balogh Gábor, akivel kapcsolatban Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány úgy fogalmazott: számára nem volt tervezve az Eb-szereplés.

"Hosszú és nehéz felkészülés előzte meg az olimpiát, így ő most pihen. A helyzetből fakadóan viszont lehetőség nyílik fiatalok kipróbálására" - tette hozzá. Ez már csak azért is igaz, mert Kállai Ákos jelenleg a székesfehérvári katonai világbajnokságon vesz részt, s csak a váltóversenyre utazik a Fekete-tenger partjára.

A női mezőnyből is hiányzik majd a legjobb magyar, legalábbis részben. Az idén a világbajnoki, majd az olimpiai aranyérmet is begyűjtő Vörös Zsuzsanna a hagyományos versenyben nem indul, a váltónak viszont tagja lesz.

A magyar csapat összeállítása
férfiak
hagyományos egyéni és csapatverseny: Fülep Sándor, Horváth Viktor, Marosi Ádám
egyéni induló: Horváth András
váltó: Fülep, Horváth V., Kállai Ákos

nők
hagyományos egyéni és csapatverseny: Füri Csilla, Szatmári Adrienn, Máthé Vivien
váltó: Vörös Zsuzsanna, Füri, Máthé



Vörös - aki az athéni sikerét követően számtalan meghívásnak tett eleget - az olimpia utáni első hétben gyakorlatilag egyáltalán nem, később pedig csak keveset edzett, s csupán egy-két hete tréningezik megfelelő intenzitással. Esetében emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a megerőltető és számára páratlanul sikeres idei sorozat végén - az olimpia után még a Világkupa-döntőben is dobogóra állhatott, harmadik lett - lelkileg már nem igazán tud ráhangolódni az újabb megméretésre.

Pálvölgyi az esélyeket illetően azt mondta, elsősorban a váltótól vár jó szereplést - lévén, hogy az ilyen összeállításban még egyszer sem kapott ki -, a hagyományos versenyben pedig az elsődleges cél, hogy egyáltalán teljes létszámú csapat kerüljön be a fináléba. Egyéniben az eddigiek alapján a két rutinosabb versenyzőtől várható, hogy a mezőny első harmadában végezzen.

Kulcsár is a megszokottnál visszafogottabb elvárást fogalmazott meg, de kijelentette, ő is vár egy érmet valamelyik csapattól.

Európa-bajnokságot a férfiak számára 1987-től, a nőknek 1989-től rendeznek. Az azóta eltelt időben a magyarok 23 arany-, 12 ezüst- és 8 bronzérmet szereztek. Legutóbb, tavaly, a csehországi Ustí nad Labemben győzött a Kállai, Horváth V., Fülep összeállítású férfi váltó, valamint a Vörös, Füri, Simóka B. trió a hagyományos és a váltóversenyben. Második helyen végzett Vörös egyéniben, valamint a Balogh, Kállai, Horváth V. alkotta férfi csapat a hagyományos küzdelemben.

az Eb programja
szeptember 23., csütörtök: hagyományos verseny, női selejtező
szeptember 24., péntek: hagyományos verseny, férfi selejtező
szeptember 25., szombat: hagyományos verseny, női döntő
szeptember 26., vasárnap: hagyományos verseny, férfi döntő
szeptember 27., hétfő: női váltó
szeptember 28., kedd: férfi váltó.