Vágólapra másolva!
Megérkezett a japán fővárosba az az aranyérem, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság postázott a férfi kalapácsvetésben Annus Adrián kizárását követően olimpiai bajnokká avanzsált Murofusi Kodzsi címére. A magyar versenyző ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, hogy nem adja vissza az érmét, amelytől az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt fosztották meg.

Az "aranyos küldeményről" a Japán Olimpiai Bizottság adott hírt, közölve azt is, hogy a medáliát az Athénban eredendően a magyar nehézatléta mögött másodikként végző Murofusi szeptember 23-án veszi át Jokohamában, egy ottani sportesemény keretében.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a "pótaranyat" a NOB a tartaléknak készíttetett éremkollekcióból választotta ki és küldte el Tokióba, miután Annus Adrián nem szolgáltatta vissza az eredeti példányt.

Annus pedig továbbra is úgy gondolja, hogy nem adja vissza az athéni olimpián nyert aranyérmét, amelytől az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt fosztották meg. A kalapácsvető ugyanakkor leszögezi, hogy a lapokban megjelent hírekkel ellentétben az ötkarikás játékokon adott mindkét mintája tőle származik, s megerősíti, hogy befejezte pályafutását.

"Magam is meglepődve tapasztaltam, hogy bizonyos sajtóhírekben kész tényként szerepelt - ráadásul az én nyilatkozatomként feltüntetve -, hogy visszaadom az olimpiai aranyérmemet. Ezzel szemben ezt a kijelentést menedzserem, Babinyecz József saját sejtéseként, magánvéleményként tárta a nyilvánosság elé. Én változatlanul úgy gondolom, hogy megtartom az érmet. A továbbiakban kérem önöket, csak akkor kezeljenek tényként bármit is, ha azt én vagy ügyvédem, dr. Eva Maria Barki juttatja el a közvéleményhez" - áll Annus közleményében.

"Szeretném azt is közölni, hogy a lapokban megjelentekkel ellentétben az athéni olimpián megvizsgált mindkét vizelet tőlem származik. Az, hogy ezt a fals indokok alapján keletkezett, orvosilag megcáfolható információt újra és újra felfrissítik, egyértelművé teszi számomra, hogy valakik igyekeznek eltántorítani tervemtől, hogy bíróságon vegyek elégtételt és szerezzem meg újra az aranyérmet. Sajnálom, hogy ezért az olimpiai aranyéremért kétszer kell megküzdenem. Egyszer az athéni dobópályán és egyszer a bíróságon. A pályafutásomat valóban befejeztem, a harcot azonban még nem" - szögezi le Annus.