Vágólapra másolva!
A magyar közvélemény relatív többsége - 54 százaléka - osztja azt a véleményt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem járt el helyesen, amikor megfosztotta a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet az athéni olimpián szerzett aranyérmétől - derül ki a Magyar Gallup Intézet friss közvélemény-kutatásának eredményéből, amely a www.gallup.hu internetes oldalon olvasható.

A válaszadók 30 százaléka ugyanakkor egyetért a NOB intézkedésével, 17 százalék nem akart vagy nem tudott véleményt nyilvánítani a kérdésben. Az elemzésből kitűnik, hogy a két szombathelyi atléta ártatlansága nem egyértelmű az emberek számára: a megkérdezettek közel negyede nem bizonyos abban, hogy a sportolók nem használtak tiltott szereket, további közel 30 százalék pedig meg van győződve arról, hogy dopping segítségével érték el a kimagasló eredményeiket.

Érdekesség, hogy a férfiak sokkal szkeptikusabbak mint a nők, az előbbi csoportban 35, míg az utóbbiban csupán 22 százalék gondolja, hogy Annus és Fazekas tiltott szereket szedett. Azok aránya, akik meg vannak győződve a magyar olimpikonok ártatlanságáról, a legfiatalabb (18-24 éves) korcsoportban a legmagasabb (60 százalék), és a 30-39 évesek között (46), illetve az ötvenes korosztályban (37) a legalacsonyabb.

A közvélemény-kutatást szeptember 4. és 8. között végezte el a cég, amely 825 felnőttet kérdezett meg.