Vágólapra másolva!
Vasárnapra virradó éjszaka, a Los Angeles-i Staples Centerben, 17320 néző előtt az ukrán Vitalij Klicsko a nyolcadik menetben technikai KO-val verte a dél-afrikai Corrie Sanderst, s ezzel visszaállította a család becsületét. Az idősebbik - 32 éves - Klicsko fivér ezzel nemcsak elnyerte a WBC szervezet (Boksz Világtanács) profi nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki címét - amely Lennox Lewis visszavonulásával vált gazdátlanná -, hanem bosszút is állt öccse, Vlagyimir tavalyi kiütéses vereségéért, melyet Sanderstől szenvedett el.

Vitalij Klicsko 3:1 arányban esélyesebb volt a bukmékereknél, és a nyolc menet igazolta is a szorzókat. Kezdettől fogva uralta a meccset az ellenfelénél hat évvel fiatalabb és négy kilóval nehezebb, jóval magasabb ukrán óriás, akinek több ütése talált célba (230), mint ahánnyal Sanders egyáltalán megpróbálkozott (229). A dél-afrikainak, aki egy idő után már csak abban reménykedhetett, hogy egyetlen nagy balkezessel kiüti Klicskót, mindössze 51 ütése volt pontos.

Érdekes módon lábon kihúzta Sanders, amitől Klicsko volt a legjobban meglepve. "Annyiszor eltaláltam, hogy ettől tíz ember lement volna. Nem is értem!" - mondta Vitalij Klicsko, aki a nyolcadik menetben úgy megsorozta Sanderst, hogy az védekezésképtelen állapotba került. Ekkor - a menetből 2 perc 46 másodperc elteltével - szüntette be a mérkőzést Jon Schorle vezetőbíró.

"Remélem, hogy Lennox Lewis visszatér a ringbe, mert megígérte nekem. Mindenkit le akarok győzni, és egyesíteni akarom a nehézsúlyú világbajnoki címeket!" - mondta Vitalij Klicsko, akinek mérlege 34:2-re javult, míg Sandersé 39:3-ra romlott.

Ch. Gáll András

[origo]