Vágólapra másolva!
A Dortmundban zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női selejtezőjében Sebestyén Júlia a B csoportban a harmadik helyet szerezte meg; így Európa-bajnoknőnk pénteken holtversenyben az 5-6. helyről kezdheti a rövid programot. Az élen az amerikai Sasha Cohen és a japán Arakava Sizuka áll. A vb első aranyérmét a párosok között az orosz Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin duó nyerte.

A női verseny selejtezőjében szerda délelőtt először a B csoport 21 fős mezőnye lépett jégre. A dobogóra esélyes versenyzők közül a budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, de a tavalyi vb-n ezüstérmes orosz Jelena Szokolova hatodikként korcsolyázott, s idei legjobb programját futva az élre állt. A bírók a kűrje tartalmára 5,5-5,8, művészi hatására 5,6-5,8 közötti pontokat adtak. Sebestyén Júlia nyolcadikként következett, és sajnos hibázott, a tripla toe-loop ugrásból elesett.

"Nagyon bosszant, hogy éppen a legkönnyebb ugrást rontottam el. De most már nincs mit tenni, a rövid programomat szeretném hibátlanul bemutatni, most már csak erre koncentrálok" - nyilatkozta később Európa-bajnoknőnk, aki 5,1-5,6, illetve 5,2-5,6 közötti pontokat kapott, s mint kiderült, a csoportjában így is előkelő helyen végzett, harmadik lett. A pontozók az első helyre az olimpiai negyedik amerikai Sasha Cohent tették (pontszámai: 5,4-5,9; illetve 5,7-5,9), utána jön tehát Szokolova, majd Sebestyén, a negyedik helyre pedig az Eb-ezüstérmes ukrán Jelena Ljasenko került. Így azt már ekkor tudhattuk, hogy Sebestyén Júlia pénteken holtversenyben az 5-6. helyről kezdheti majd a rövid programot.

A selejtező délutáni A csoportjában ugyancsak 21 fős, de a sorsolás szeszélye folytán jóval erősebb mezőny jött össze. Ide került például a címvédő amerikai Michelle Kwan. Aki azonban egyáltalán nem volt meggyőző, főleg a programja első részében, a tripla Lutzban el is esett. Tartalomra 5,3-5,6, művészi hatásra 5,6-5,9 között szóródtak a pontjai, leszámítva azt, hogy az egyik bíró tartalomra csak 4,9-et adott neki... Nem brillírozott az olimpiai ezüstérmes, 2002-es világbajnok orosz Irina Szluckaja sem, aki az idei szezonban betegsége miatt nem indult versenyen. Ő is esett és sokat bizonytalankodott, ami a pontszámaiban is megmutatkozott (5,0-5,7; illetve 5,3-5,7).

Szenzációszámba megy, hogy a csoport élén a tavalyi vb. 8. helyezettje, a japán Arakava Sizuka végzett. De teljesen megérdemelten, hiszen három ugráskombinációval rukkolt ki, s az előadásmódja is pazar volt. Tartalomra 5,6-5,8, művészi hatásra 5,5-5,9 között kapta a pontokat. S a második helyre is japán versenyző került, az utolsóként jégre lépő junior világbajnok Ando Miki (5,5-5,9; 5,3-5,8), így Kwan csak harmadik lett. Vagyis a regnáló világbajnoknő a két csoport összevetése után éppen Sebestyén Júliával áll holtversenyben az 5-6. helyen.

A pénteki rövid programban tehát az utolsó csoportban két-két japán (Arakava, Ando) és amerikai (Cohen, Kwan), valamint egy-egy orosz (Szokolova) és magyar (Sebestyén Júlia) versenyző lép jégre. Sebestyén Júlia tehát ott van a dobogó közelében, de rettentően nehéz lesz még közelebb kerülnie hozzá.

Eredmények, nők, állás a selejtező után:
1. Cohen (amerikai) és Arakava (japán) 0,4-0,4
3. Szokolova (orosz) és Ando (japán) 0,8-0,8
5. Sebestyén Júlia és Kwan (amerikai) 1,2-1,2
7. Ljasenko (ukrán) és Pöjkiö (finn) 1,6-1,6
9. Rochette (kanadai) és Szluckaja (orosz) 2,0-2,0.