Vágólapra másolva!
A 38 éves amerikai Gail Devers nyerte a nők, míg a brit Jason Gardener a férfiak 60 m-es síkfutó számának döntőjét a budapesti 10. fedettpályás atlétikai világbajnokság első napján. A magyaroknak nem sikerült a nyitány: az egyformán fináléra pályázó sprinter, Dobos Gábor és Németh Roland, valamint 1500-on Varga Judit sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Dobos és Németh egyformán az elődöntőig jutott. Utóbbi egyetlen századmásodperccel maradt le a fináléról.

Szintén az elődöntőben esett ki Szabó Enikő 60-on, ám tőle ez jó szereplésnek számít. Varga Judit futamában csak hetedik lett 1500-on, s az sem vigasztalhatta, hogy 4:10.71 perces idejével a másik futamot megnyerte volna.

A magasugró Boros László, a hármasugró Tölgyesi Péter és a 400-as Petráhn Barbara egyformán az első körben esett ki. Az Eb-bronzérmes távolugró Vaszi Tünde sérülés miatt nem indult a rúdugrás selejtezőjében. Férfi 400 m-en Szeglet Zsolt viszont biztosan vívta ki a szombati, elődöntőbeli szereplést.

A vb első aranyérmét az ukrán Vita Pavlis szerezte meg női súlylökésben. A slágerszámot, a férfi 60 métert a papírformának megfelelően a brit Gardener nyerte 6.49 mp-cel, a nők sprintszámában az amerikai Devers diadalmaskodott 7.08 mp-cel. Ötpróbában a portugál Naida Gomes győzött.

Meglepetést jelentett viszont, hogy a Budapest Sportaréna alig 3000 szurkolót befogadó nézőtere még a 60 méteres döntőkre sem telt meg, így ebből a szempontból sem volt sikeres a vb-rajt.